Matia – formalitate și rutină

Au tras la sorţi, şi sorţul a căzut pe Matia, care a fost numărat împreună cu cei unsprezece apostoli. Fapte 1:21

Are şi rutina avantajele ei. Ştii ce să faci. Nu-ţi mai baţi capul să inventezi ceva nou. Nu-ţi asumi nicio răspundere în caz de eşec. Nu te expui niciunui risc suplimentar. Consum minim de energie, rezultate garantate.

Apostolii, rămaşi singuri după înălţarea Domnului, au început să se mişte şi primul lucru la care s-au gândit a fost acela de a ocupa locul rămas vacant prin pierderea lui Iuda Iscarioteanul. Au stabilit condiţiile de preselecţie, au comparat rezultatele şi au tras la sorţi. Instrucţiunile au fost urmate întocmai. Nu s-a strecurat niciun viciu de formă. Legal, totul era perfect. Doar că viaţa este mai complicată decât pare şi nu poate fi redusă la simple reguli de procedură.

Dacă pui doi oameni înaintea adunării şi arunci sorţul, sigur unul dintre ei va fi ales, iar celălalt va rămâne în rezervă. Indiferent de metoda folosită, dacă ai numai doi candidaţi, nu poate fi un alt ales decât unul dintre cei doi.

Probabil că, în mintea ucenicilor, ocuparea locului vacant a devenit o prioritate, deoarece nu se puteau încă desprinde de mania ocupării locurilor în ierarhie. Este de notat că Mângâietorul încă nu venise şi procesul conducerii era încă în formare. Ceata ucenicilor rămaşi singuri încerca să suplinească lipsa Maestrului, iar adevăratul Conducător încă nu-Şi luase în primire postul. Era încă o perioadă de provizorat şi tranziţie. Cu siguranţă că, dacă apostolii ar fi luat în consideraţie alte priorităţi şi ar fi aşteptat puţin cu ocuparea locului vacant, istoria bisericii ar fi fost alta.

Succesul la un pas de tine:

Recunoaşte valoarea instrucţiunilor, dar mai ales identifică priorităţile, pentru a nu da loc hazardului şi rutinei să determine soluţii ieftine.

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor