Judecătorul nedrept – lehamite și stăruință

Totuşi, pentru că văduva aceasta mă tot necăjeşte, îi voi face dreptate, ca să nu tot vină să-mi bată capul Luca 18;5

Dumnezeu lucrează la fel de bine prin analogie şi paralelisme, ca şi prin contrast. Pilda judecătorului nedrept este după cel de-al doilea model. Spre deosebire de judecătorul din parabolă, Dumnezeu este permanent favorabil celor care apelează la serviciile Sale de a li se face dreptate. Dacă uneori răspunsul Său întârzie, acest lucru nu este urmarea rezistenţei Lui faţă de cererile noastre, ci a altor factori care intră în discuţie. Graba sau întârzierea lui Dumnezeu este întotdeauna în favoarea noastră.

Textul de astăzi subliniază importanţa şi rolul stăruinţei şi consecvenţei în dezvoltarea credinţei mântuitoare. Văduva din parabolă a fost nevoită să insiste foarte mult pe lângă un judecător plictisit şi necredincios. Dar chiar şi în aceste condiţii nefavorabile, plângerea ei a primit răspunsul corespunzător.

Învăţătura de bază din această parabolă este credinţa celor care se pregătesc pentru a doua venire. Întrebarea dacă va găsi Hristos credinţă pe pământ este sugestivă pentru criza în care se află credinţa în zilele dinaintea revenirii Sale. Cum supravieţuirea în contextul celei de-a doua veniri este numai prin credinţă, este de la sine înţeles că Dumnezeu este interesat de dezvoltarea acesteia. El a subliniat clar că urmaşii Săi trebuie să insiste şi să nu se lase descurajaţi. Nu Dumnezeu este împotriva cererilor lor, ci credinţa lor slabă nu-i poate ajuta. Ea are nevoie de dezvoltare prin exerciţii avansate.

Succesul la un pas de tine:

Când te confrunţi cu lehamitea şi indiferenţa oficialilor, stăruieşte şi vei reuşi!

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video