Petru – iertare fără frontiere

Atunci Petru s-a apropiat de El şi i-a zis: „Doamne, de câte ori să iert pe fratele meu când va păcătui împotriva mea? Până la şapte ori?” Isus i-a zis: „Eu nu-ţi zic până la şapte ori, ci până la şaptezeci de ori câte şapte.” Matei 18:21,22

Petru credea că iertarea perfectă constă într-un număr desăvârşit de exerciţii, după care este admisă răzbunarea. În realitate, iertarea perfectă constă dintr-un exerciţiu perfect de iertare; este o atitudine continuă de acceptare a celorlalţi cu toate greşelile şi nedesăvârşirile lor. În acest caz, nu este admisă răzbunarea. Ca şi meritele în mântuire, răzbunarea creştinului este numai a Domnului. Iertarea şi răzbunarea nu sunt opţiuni ale experienţei creştine. Numai iertarea este încurajată, în timp ce răzbunarea este rezervată de Dumnezeu pentru Sine.

Iertarea celor care ne-au greşit este o continuare a iertării primite de noi de la Dumnezeu. Ea trebuie să fie de aceeaşi natură şi calitate. Petru sesiza o reală presiune şi neputinţă în legătură cu iertarea celor care i-au greşit. El considera că este o limită mai mult decât generoasă dacă cineva începe să ia în calcul greşelile altora începând cu a opta. Şapte greşeli iertate puteau fi măsura desăvârşirii în iertare. într-un sistem în care totul era evaluat, măsurat şi socotit la număr, un asemenea barem putea fi considerat un exemplu de desăvârşire, dar Petru a fost surprins să recunoască faptul că propunerea sa era inconsistentă.

Singura opţiune rămasă lui Petru şi urmaşilor săi creştini avea să fie împrumutarea iertării de la Dumnezeu. Cum iertarea firească era cu totul nepregătită să facă faţă şocului, singura operantă mai rămânea cea divină, împrumutată. Mântuitorul era gata să-i ofere sistemul de operare.

Succesul la un pas de tine:

Cum iertarea divină este permanentă, ireversibilă şi necondiţionată, poţi încerca metoda!

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor