Natanael – un israelit sincer

Isus a văzut pe Natanael venind la El şi a zis despre el: „Iată cu adevărat un israelit în care nu este vicleşug.” Ioan 1:47

Filip nu este specific atunci când afirmă că „noi am găsit pe Acela …” pentru că, de fapt, Acela îl găsise pe el. Dar el s-a adresat lui Natanael cu aceste cuvinte, iar acesta a reacţionat prompt şi a venit la Hristos. Aici avem un alt detaliu al alegerii. Natanael a auzit despre Hristos şi a luat hotărârea să meargă la El. Nu a trebuit să-l aducă Filip, aşa cum a procedat Andrei cu fratele său Simon Petru.

Pentru fiecare individ, Dumnezeu foloseşte o metodă aparte. Aceasta îi conferă fiecăruia dintre noi o modalitate personalizată de a intra în legătură cu El. Aşa cum noi suntem diferiţi unii de alţii, tot aşa şi metodele lui Dumnezeu diferă de la un individ la altul. Aceasta este egalitatea din ochii lui Dumnezeu. Numai procedând diferit cu fiecare, Dumnezeu ne asigură adevărata egalitate.

Probabil că felul de a merge şi gesticulaţia lui Filip lăsau să se întrevadă ceva din frumuseţea sufletului său. Sigur că Mântuitorul nu Se baza doar pe aparenţe, dar şi acestea aveau un cuvânt de spus. Când l-a văzut pe Filip cum vine la El, Isus a afirmat deschis în prezenţa celorlalţi: „Iată că vine un israelit fără vicleşug!”

Iacov a primit numele de Israel abia atunci când a fost dispus să renunţe la viclenie. Înainte de a deveni Israel, Iacov era renumit pentru viclenia sa. Natanael reflecta adevăratul caracter al lui Iacov de după convertire. Dumnezeu începuse în viaţa sa un program de pregătire şi erau deja o mulţime de rezultate îmbucurătoare. Lângă Isus, renaşterea spirituală avea să se desăvârşească.

Succesul la un pas de tine:

Nu aştepta ca în viaţa ta Dumnezeu să lucreze identic cum a lucrat în viaţa altora. Tu eşti unic şi Dumnezeu are un program adecvat. Identifică-l şi acceptă-l!

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video