Roboam – alegere neinspirată

Împăratul a răspuns aspru poporului. A lăsat sfatul pe care i-l dăduseră bătrânii. 1 Împărați 12:13

Atunci când stăm în faţa unei decizii, sunt două categorii de factori care ne influenţează. Avem argumente pro şi contra. Greutatea şi importanţa celor două categorii de motive ne conduc în luarea hotărârilor mici sau mari. Întâmpinăm însă o problemă serioasă cu modul de a lua în consideraţie argumentele pe care le avem la îndemână. Noi suntem atraşi automat spre una dintre variante mai înainte de a analiza lucid motivele. Înclinaţiile personale ne influenţează destul de mult în alegerile pe care le facem, iar preferinţele personale ne atrag în direcţia lor.

Roboam a trecut printr-o mare dilemă atunci când era să ia în primire împărăţia lăsată de Solomon la moartea sa. El nu ştia în ce direcţie să meargă privind politica internă. Tatăl său avusese luciditate într-un moment asemănător, dar se pare că înţelepciunea nu se transmite neapărat genetic. Ratând marea şansă de a I se adresa direct lui Dumnezeu, care ştia cel mai bine care era cea mai bună cale de urmat, Roboam a căutat sfatul oamenilor. Este adevărat că însuşi Dumnezeu foloseşte uneori sfatul oamenilor pentru a ne transmite ideile Sale, dar necazul este că părerile sunt adesea împărţite şi atunci este foarte dificil să facem alegerea cea bună.

În această dilemă de conducere, Roboam a înclinat spre ceea ce înclina inima sa. Sfatul tinerilor i s-a păRut mai potrivit şi a ales varianta propusă de aceştia. Lipsa de experienţă şi orientarea lor spre excese şi abuzuri au făcut ca alegerea împăratului să fie total neinspirată.

Succesul la un pas de tine:

Cum verifici dacă primul impuls în luarea unei decizii este pe direcţia cea bună sau nu? Când oamenii îţi transmit un mesaj confuz, lumina vine numai de la Dumnezeu.

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor