Tamar – rezistență și raționament

Ea i-a răspuns: „Nu, frate, nu mă necinsti, căci nu se face aşa în Israel; nu face miselia aceasta.” 2 Samuel 13:12

Tamar a reacţionat corect faţă de avansurile fratelui ei Amnon. Ea a încercat o discuţie în termeni raţionali şi i-a propus soluţii rezonabile. Conform variantei sugerate de ea, relaţia lor putea fi legitimă, binecuvântată şi fericită. O cerere normală în căsătorie ar fi rezolvat, fără nicio problemă, lucrurile.

Dar Amnon nu era sigur că vrea să se căsătorească cu Tamar, ci doar să se distreze puţin. După părerea lui, acum era timpul pentru un asemenea lucru. O cerere în căsătorie ar fi însemnat prea mult timp şi Amnon, înfierbântat de propria imaginaţie, nu mai avea răbdare şi nu mai putea să aştepte.

Tamar încerca să-i trezească mintea lui Amnon la realitate, spunându-i foarte clar că această faptă necugetată avea să fie cotată ca o mişelie şi nu avea să fie tolerată în ţara lui Israel. Ea opunea rezistenţă, arătându-i urmările pentru el şi pentru ea, dar se pare că mintea lui Amnon era prea departe pentru a putea continua o discuţie normală.

Cu toate încercările ei chibzuite de a preîntâmpina un viol şi toate complicaţiile lui, Tamar s-a văzut silită să renunţe în faţa superiorităţii fizice a fratelui ei. Ceea ce ar fi putut fi o noapte de dragoste adevărată, cu acordul oamenilor şi binecuvântarea lui Dumnezeu, s-a transformat într-o scenă de violenţă gratuită, cu urmări irecuperabile pentru toţi. Ce păcat că pasiunea oarbă şi egoistă strică şi cele mai delicate şi frumoase lucruri care ne-au fost lăsate de Dumnezeu să ne bucurăm de ele!

Succesul la un pas de tine:

Fă diferenţa dintre dragostea autentică şi pasiunea oarbă! Nu le permite sentimentelor să preia controlul, ci oferă-le doar locul legitim!

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor