Ionadab – șiretenie și înșelăciune

Ionadab i-a zis:„Culcă-te în pat şi fa-te bolnav. Când va veni tatăl tău să te vadă, să-i spui: «Dă voie surorii mele, Tamar, să vină să-mi dea să mănânc; să-mi pregătească sub ochii mei o mâncare, ca s-o văd şi s-o iau din mâna ei.»” 2 Samuel 13:5

Oricât ar părea de comună şi funcţională, şiretenia nu poate fi lăudată ca o virtute sau invocată ca factor de succes. Răutatea ei este cu atât mai nocivă şi păgubitoare, cu cât victimele sunt mai nevinovate şi mai nepregătite să-i facă faţă. Şiretenia poate rezolva lucrurile pe moment, dar pe termen lung, ea produce pagube ireparabile. Ea este adesea strategia de fond în succesul bazat pe comportament, dar când se pune problema eticii şi a caracterului, şiretenia este, de departe, un păcat de neiertat.

Amnon începuse să facă o mare pasiune secretă pentru Tamar, una dintre surorile sale după tată. În dorinţa lui egoistă şi rea de a o avea în pat, încerca să-şi imagineze diverse scenarii, dar fără succes. Atunci el a apelat la serviciile prietenului său Ionadab, om recunoscut pentru şireteniile sale. Acesta şi-a pus mintea la contribuţie şi nu i-a fost greu să-şi imagineze o situaţie în care însuşi împăratul David să autorizeze vizita particulară a lui Tamar la Amnon.

Cum şiretenia lui Ionadab era foarte iscusită, nimeni dintre cei neavizaţi nu şi-a dat seama de urmările acestui demers. Curând însă, şi unii, şi alţii aveau să plătească scump această distracţie. Prima care avea să sufere umilinţă şi silnicie era Tamar, dar nu după mult timp însuşi Amnon avea să plătească, mult peste aşteptări, preţul clipei sale de pasiune oarbă.

Succesul la un pas de tine:

Cum evaluezi puterea şireteniei de a te ajuta să-ţi atingi obiectivele? Nu este recomandat succesul de moment, dacă acesta se plăteşte scump, pe termen lung. Fă calculele generale și trage concluzia!

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor