Natan – rutina înșelătoare

Natan a răspuns împăratului: „Du-te şi fă tot ce ai în inimă, căci Domnul este cu tine.” 2 Samuel 7:3

Profetul Natan a considerat că dorinţa lui David de a-I zidi o casă lui Dumnezeu este cel mai normal lucru. Aşa că el şi-a dat imediat acordul şi l-a îndemnat pe împărat să dea curs planurilor sale. Reacţia lui Natan, însă, a fost un exemplu de rutină înşelătoare. După experienţe îndelungate de călăuzire şi ocrotire divină a lui David, profetul considera de la sine înţeles că Dumnezeu va fi de acord să-I fie zidită o casă.

Ceea ce este evident pentru mintea şi experienţa omenească, chiar şi a celor mai spirituali dintre oameni, poate fi destul de departe de intenţia şi planul lui Dumnezeu. În noaptea care a urmat, după ce profetul şi-a dat acordul pentru proiectul templului pe care David avea de gând să-l înalţe, Dumnezeu i S-a descoperit lui Natan pentru a contramanda totul. Poate că profetul a fost foarte surprins de propria neatenţie în a acorda aprobări ca venind din partea lui Dumnezeu, deşi acestea nu erau decât propriile impresii.

Călăuzirea profetică nu era dependentă de nivelul de experienţă al profetului. Intuiţia şi raţionamentele nu erau suficiente pentru a înţelege şi a aplica planul lui Dumnezeu. Numai revelaţia putea fi sigură în descoperirea voii divine cu privire la ridicarea unui templu pentru Dumnezeu. Este foarte posibil ca Dumnezeu să nu fi dorit vreo asociere între violenţa şi vărsarea de sânge, care au caracterizat viaţa şi domnia lui David, şi proiectul unui centru de închinare ridicat de acelaşi om. Dumnezeu dorea ca numele Său să fie mai degrabă asociat cu prosperitatea şi bunăstarea care aveau să caracterizeze domnia lui Solomon, fiul lui David.

Succesul la un pas de tine:

Cum rezolvi dilema conflictului dintre raţiunea omenească şi călăuzirea divină? Dispoziţia de a renunţa la părerea proprie atunci când Dumnezeu are o idee mai bună te va feri de greşeli.

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor