David – minciunea cea de toate zilele

Dacă tatăl tău va băga de seamă lipsa mea, să-i spui: „David m-a rugat să-l las să se ducă până la Betleem în cetatea lui, pentru că acolo se aduce pentru toată familia o jertfa de peste an.” 1 Samuel 20:6

Nu-i putem judeca pe oamenii de altădată după măsura noastră, dar le putem studia viaţa pentru a scoate învăţăturile necesare. Ne putem strădui să-i înţelegem, iar acest lucru ne va ajuta să ne înţelegem mai bine pe noi înşine.

David şi Ionatan făceau un plan de întâmpinare a strategiei lui Saul de a-l omorî pe David. Lui Ionatan nu-i venea să creadă că tatăl său era capabil de un asemenea lucru josnic. Inima sa curată nu putea pricepe ce anume putea fi atât de rău în viaţa lui David ca să fie omorât. Gelozia și egoismul lui Saul erau cu totul străine de viaţa lui Ionatan. Totuşi, spiritul de prevedere l-a făcut să accepte că situaţia era cu adevărat într-o o fază critică.

David şi Ionatan stabilesc un consemn după care se va desfăşura scenariul. Dacă Saul va sesiza lipsa lui David de la masă, Ionatan va spune că David s-a învoit să meargă până acasă, pentru a participa la o ocazie de familie. Reacţia lui Saul faţă de acest răspuns avea să-l convingă pe Ionatan de realitatea simţămintelor şi a planurilor tatălui său.

Ionatan trebuia să spună o minciună pentru a afla un adevăr. Sună destul de straniu acest lucru. Adevărul este că, dacă Ionatan ar fi spus exact cum stăteau lucrurile, ceea ce ar fi aflat nu avea să difere prea mult. Noi putem crede că Ionatan ar fi trebuit să discute deschis cu tatăl său situaţia lui David, dar să-l lăsăm pe Ionatan să-şi arate şi slăbiciunile, pentru că numai aşa el este asemenea fiecăruia dintre noi.

Succesul la un pas de tine:

Eşti sigur că spui întotdeauna adevărul şi numai adevărul? Noi putem cuprinde numai o fărâmă de adevăr, dar cel pe care îl avem să nu-l combinăm cu o minciună. Succes în mărturisirea adevărului pe care îl ai!

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor