David și Ionatan – compatibilitate avansată

David sfârşise de vorbit cu Saul. Şi de atunci sufletul lui Ionatan s-a alipit de sufletul lui David, şi Ionatan l-a iubit ca pe sufletul din el. 1 Samuel 18:1

Prietenia lui David cu Ionatan este un alt episod celebru al istoriei sfinte. Această legătură sufletească s-a născut brusc şi nu s-a mai terminat niciodată. Când Ionatan nu se mai afla printre cei vii, David a continuat să-l iubească, purtându-se cu multă grijă faţă de urmaşii acestuia.

Există o anumită compatibilitate a sufletelor care le face să se potrivească şi să intre în rezonanţă. David şi Ionatan au constatat cu plăcere cât de mult se potriveau. Ei au apreciat cât de mult se puteau ajuta şi completa unul pe celălalt.

Compatibilitatea sufletelor nu se bazează numai pe asemănare şi valori comune. Este necesară şi o anumită complementaritate. O relaţie de calitate se bazează pe aprecierea bucuriilor comune şi pe recunoaşterea, aprecierea şi folosirea diferenţelor productive. Se pare că este necesară o punte de echilibru între cele două. Prea puţine asemănări sau diferenţe fac dificilă convieţuirea de calitate.

David şi Ionatan aveau în comun un fond sufletesc marcat de generozitate şi curaj. Frumuseţea de caracter şi nobleţea sufletească îi uneau în mod fericit. Credinţa şi consacrarea lor îi făceau să aibă în permanenţă o mulţime de lucruri interesante de discutat.

Talentele artistice şi literare ale lui David erau o permanentă sursă ile încântare pentru Ionatan, iar fidelitatea cristalină a lui Ionatan nu putea să nu îl impresioneze permanent pe David. Încrederea reciprocă ,i sudat neîntrerupt această prietenie de zile mari. Nu este de mirare că a devenit proverbială!

Succesul la un pas de tine:

Eşti dispus să apreciezi asemănările şi diferenţele dintre tine şi prietenii tăi? Poţi ajunge la concluzia că deosebirile sunt chiar mai bune decât asemănările.

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor