Ionatan – popularitate salvatoare

Poporul a zis lui Saul: „Ce! Să moară Ionatan, el, care a făcut această mare izbăvire în Israel? Niciodată! Viu este Domnul, că un păr din capul lui nu va cădea la pământ, căci cu Dumnezeu a lucrat el în ziua aceasta.” Astfel poporul a scăpat pe Ionatan de la moarte. 1 Samuel 14:45

Poporul pendulează între două caracteristici concurente. Una este vulnerabilitatea faţă de manipulare. Cealaltă este capacitatea de a judeca simplu lucrurile şi de a nu zice binelui rău şi răului bine.

Cele două caracteristici au fost atât de frumos ilustrate în episodul comentat zilele trecute. Când Saul a făcut o juruinţă fără rost, poporul a consimţit, deşi era evident că aceasta nu era oportună. Deci manipularea religioasă a funcţionat şi, temându-se să nu supere pe Dumnezeu şi pe împăratul, poporul nu a scos niciun cuvânt. Dar când împăratul era gata să întreacă măsura, poporul nu mai poate fi oprit să intervină. Dreptatea este prea făţiş nesocotită. Tăcerea poporului ar fi însemnat înaltă trădare faţă de dreptate. Nu, Ionatan nu trebuia să moară.

Constatarea pe care a facut-o poporul, că Ionatan a lucrat cu Dumnezeu, se baza pe fapte şi cuvinte vrednice de luat în seamă. Acest lucru i-a asigurat lui Ionatan o popularitate suficientă pentru a-l salva din încurcătură. El nu ştia exact cum va face Dumnezeu, dar atunci când a văzut intervenţia poporului, a fost sigur că El continua să lucreze în viaţa sa şi pentru viaţa sa. Peste acest scut protector, Saul nu a îndrăznit sa mai treacă. Păcat însă că împăratul nu a înţeles şi nu a învăţat nimic din acest episod.

Succesul la un pas de tine:

Poţi conta pe intervenţia divină atunci când este evident că omeneşte lucrurile par încurcate rău?

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor