Abimelec – rutină ucigașă

Abimelec a ajuns până la turn, l-a bătut şi s-a apropiat de uşa turnului ca să-i pună loc. Atunci o femeie a aruncat o piatră de râşniţă pe capul lui Abimelec şi i-a sfărâmat ţeasta capului. Judecători 9:52,53

Când locuitorii Sihemului s-au răsculat împotriva lui Abimelec, acesta a adus ramuri din pădure, le-a îngrămădit în jurul locului unde aceştia se refugiaseră şi le-a dat foc. Prorocia din parabola lui Iotam a fost împlinită la literă. El spusese că, dacă cedrii Libanului s-au refugiat la umbra spinului, atunci un foc să iasă din spin şi să-i mistuie. Exact aşa s-a întâmplat.

Cuprins de euforia succesului, Abimelec a pornit să cucerească Ia-beţul, o cetate care-i opunea rezistenţă. El a încercat să aplice aceeaşi tactică a incendierii turnului unde se refugiaseră oamenii cetăţii. Numai că, de această dată, Abimelec a avut o surpriză capitală. O femeie vigilentă din turn i-a aruncat o piatră de râşniţă în cap şi astfel şi-a găsit sfârşitul ruşinos acest viteaz de ocazie şi ocară.

Rutina nu este un lucru bun. Unul dintre cele mai mari neajunsuri pe care le aduce este pierderea treptată a semnificaţiei originale. Prin repetare mecanică, oamenii uită curând ce au însemnat, la început, lucrurile pe care le fac. Rutina este de dorit doar pentru a da uşurinţă in săvârşirea lucrurilor bune, dar în niciun caz nu trebuie să fie o simplă repetare a celor din trecut. Fiecare situaţie din viaţă trebuie rezolvată după reţeta ei originală, şi nu după tipare vechi. Experienţele trecutului au valoare dacă învăţăm ceva din ele, dar dacă numai le repetăm, s-ar putea să ne doară capul. Necazul este că ne vom da seama prea târziu.

Succesul la un pas de tine:

Ce ai învătat din reuşitele şi eşecurile din trecut? Nu te limita la un singur mod de a rezolva lucrurile. Biruieşte rutina şi la inovaţiile necesare!

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor