Ghedeon – tact și modestie

Ghedeon le-a răspuns: „Ce-am făcut eu pe lângă voi? Oare nu face mai mult culesul ciorchinelor rămase în via lui Efraim decât culesul întregii vii a lui Abiezer?” Judecători 8:2

Spre fericirea efraimiţilor, Ghedeon a fost un om blând şi instaurator de pace. Atunci când aceştia i-au reproşat că nu au fost chemaţi să participe la lupta de eliberare, Ghedeon a dovedit tact şi modestie. El a scos în evidenţă contribuţia lor la biruinţă şi a spus cuvinte de apreciere la adresa întregii seminţii. Numai roadele rămase în urma culegătorilor din via lui Efraim însemnau mai mult decât toată via lui Abiezer, adică a familiei lui Ghedeon.

Acest episod scoate în evidenţă calităţile reale de negociator ale lui Ghedeon. El nu se grăbeşte să se justifice sau să acuze pe cineva. El caută efectiv motive de mulţumire şi apreciere reală, şi atunci când acestea sunt exprimate, efectul este imediat. Ceea ce afirmă Ghedeon nu sunt laude ieftine şi nici linguşire jenantă, ci cuvinte pline de tact şi adevăr. Este suficient să privească lucrurile din perspectiva pozitivă, şi Ghedeon găseşte cele mai bune argumente pentru pace şi prietenie.

Multe pierderi ar fi evitate, multe zile de amărăciune şi nemulţumire ar putea fi scurtate, dacă tactul şi modestia lui Ghedeon ar fi mai bine înţelese şi aplicate. Dincolo de structura sa de personalitate liniştită şi împăciuitoare, Ghedeon dovedeşte un caracter de excepţie. Toate acestea se înrădăcinează într-o experienţă cu Dumnezeu de cea mai bună calitate.

Succesul la un pas de tine:

Tactul îţi va aduce mai multă linişte sufletească decât graba fără rost. Ai răbdare şi continuă să cauţi soluţii în direcţia păcii, dacă acest lucru este posibil!

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video