Debora – judecătoare și prorociță

În vremea aceea judecător în Israel era Debora, prorocită, nevasta lui Lapidot. Judecători 4:4

Facem cunoştinţă cu o nouă situaţie ieşită din comun. Ne-am obişnuit cu eliberatori, bărbaţi viteji şi curajoşi, dar iată unul care strică ordinea. Este vorba despre Debora, nevasta lui Lapidot. Nu ştim mare lucru despre Lapidot, decât că avea o nevastă vrednică, pe care concetăţenii au învestit-o drept judecătoare. Probabil cea mai bună recomandare în vederea recunoaşterii competenţelor ei în rezolvarea treburilor publice a fost darul prorociei.

Faptul de a avea clarviziune asupra mersului evenimentelor a fost lin evident ascendent asupra bărbaţilor care ar fi candidat la funcţia supremă în stat. La rândul ei, Debora nu se prea avânta să-şi facă singură publicitate sau să culeagă laudele oamenilor.

Judecătoare şi prorociţă era deja foarte mult pentru o femeie din vremea aceea, dar a fi şi comandant militar părea o imposibilitate. Insă mersul evenimentelor determină adesea întâmplări şi situaţii la care nimeni nu s-ar fi gândit vreodată.

Caracterul Deborei are un element de excelenţă prin aceea că, deşi are la îndemână toate pârghiile pentru a controla întreaga situaţie, ea alege să delege responsabilităţile şi să împartă lauda cu Barac si Iaela.

Cântarea Deborei aduce noi elemente de modestie şi nobleţe din caracterul ei. Ea are grijă să laude căpeteniile lui Israel şi poporul ascultător de Domnul şi gata de luptă. Cât despre faptele proprii, îi lasă pe alţii să vorbească.

Succesul la un pas de tine:

Poţi identifica şi recunoaşte meritele unei femei de mare curaj şi competenţă din jurul tău? Poate că nu i-a spus nimeni de mult un cuvânt de apreciere şi încurajare. Îi poţi face o surpriză plăcută.

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor