Iosua – promisiune și efort

Orice loc pe care-l va călca talpa piciorului vostru, vi-l dau, cum am spus lui Moise. Iosua 1:3

Țara Canaanului le era dată israeliţilor prin făgăduinţa lui Dumnezeu, dar intrarea în proprietate avea să însemne efort şi participare. Țara Făgăduită trebuia cucerită, iar acest lucru cerea luptă şi însemna riscuri. Nu era suficientă promisiunea lui Dumnezeu şi nici distribuirea formală a teritoriilor. Numai locul pe care fiii lui Israel aveau să-l calce cu talpa piciorului urma să le aparţină.
Acest aspect al intrării în pământul făgăduinţei este o lecţie simplă şi clară a modului în care se împlinesc şi astăzi făgăduinţele divine.

Nu trebuie să avem nicio îndoială asupra faptului că Dumnezeu are un plan cu noi. Acesta urmăreşte atingerea celor mai bune performanţe personale şi obţinerea binecuvântărilor maxime. Este însă imposibil ca aceste prevederi şi oferte venite de sus să se realizeze fără contribuţia noastră.

Dumnezeu ne cere să ne străduim să obţinem cele mai bune rezultate, ca şi când totul ar depinde de înţelepciunea şi lucrarea noastră. Aceasta este modalitatea rânduită de El pentru a ne însuşi ceea ce a rezervat deja pentru noi, prin făgăduinţa şi dărnicia Sa.

Atunci când vine vorba despre merite şi motive de laudă, acestea Ii aparţin toate şi întotdeauna lui Dumnezeu, iar nouă ne revin binecuvântările şi roadele dăruirii Sale generoase. În situaţia de reuşită personală, nouă ni se cuvin recunoaşterea şi aprecierea eforturilor, iar lui Dumnezeu adoraţia, lauda şi proslăvirea. De aceea oamenii talentaţi îşi semnau cândva operele cu: „Soli Deo Gloria” (Slava să fie întreagă a lui Dumnezeu).

Succesul la un pas de tine

:

Cât suflet vei pune în a obţine ceea ce Dumnezeu a hotărât să-ţi deaf Lucrează ca şi când totul ar depinde de tine şi recunoaşte-I lui Dumnezeu toate meritele!

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor