Dina – mirajul cultural

Dina, fata pe care o născuse lui Iacov Lea, a ieşit să vadă pe fetele tării. Geneza 34:1

Interesul Dinei de a face cunoştinţă cu fetele din Sihem este un lucru normal pentru un nou venit în partea locului. Fata se născuse în Haran şi se întorsese cu familia ei pe locurile natale ale tatălui. Dar, din nefericire, ea nu cunoştea năravurile oamenilor locului. Nu-şi dădea seama de riscurile la care se expunea, aventurându-se plină de candoare şi inocenţă pe un teren plin de violenţă şi decădere morală. Prezenţa ei a devenit imediat un fel de picanterie atractivă pentru bărbaţii fără scrupule din zonă. Până când să se dumirească ce se întâmplă, Dina devenise deja victima unui viol.

Pentru locuitorii din Sihem, păţania Dinei nu ridica niciun fel de întrebare în legătură cu aspectul legal sau moral. Dar pentru Iacov şi familia sa, incidentul era incalificabil. Un dram de prevedere ar fi scutit o mulţime de oameni de complicaţii inutile.

A venit şi rândul celor din Sihem să constate cât de puţin se pricepeau la subtilităţile şi sensibilităţile religioase ale străinilor de lângă ei. Inocenţa Dinei a fost mic copil pe lângă lipsa de judecată a unei întregi cetăţi, cu mic cu mare. Aduşi de bunăvoie în imposibilitatea de a se apăra, bărbaţii din Sihem s-au expus fatal ascuţişului săbiei fiilor lui Iacov. Aceştia îşi răzbunau demnitatea terfelită, provocând un măcel fără rost.

Uneori, ignoranţa faţă de sensibilităţile celor din jur produce încurcături cumplite. Interesul atent şi prevăzător ar putea face însă mult bine.

Succesul la un pas de tine:

Ce ar trebui să cunoşti mai bine despre străinii de lângă tine? Sensibilităţile sau nepăsarea lor ar putea să te ajute să legi cele mai avantajoase relaţii. Aţi putea fi binecuvântaţi şi unii, şi alţii.

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor