Să patinezi pentru bucuria de a patina

Atunci toţi cei ce se încred în Tine se vor bucura, se vor veseli totdeauna, căci Tu Îi vei ocroti. Tu vei fi bucuria celor ce iubesc Numele Tău. Psalm 5:11

Jocurile Olimpice de iarnă, 1988, Calgary. Titlurile trâmbiţau: „Concurând pentru Aur: est-germana Katarina Witt contra Debi Thomas din Statele Unite”. Cine va câştiga medalia de aur la patinaj artistic femei? Finala concursului a picat sâmbătă seara. Familia noastră privea la televizor cum Katarina patina impecabil. N-a riscat nimic, a executat doar figurile cerute, nici o piruetă sau săritură în plus şi nici o greşeală.

Debi trebuia să patineze la sfârşit şi, din moment ce nu eram interesată de celelalte patinatoare, am intrat în baie să fac un duş.

Deodată i-am auzit pe copii ţipând: „Mamă, vino repede. N-o să-ţi vină să crezi!” Înfăşurându-mă într-un prosop, m-am grăbit la televizor şi am stat acolo, cu apa picurând de pe mine, în timp ce Elizabeth Manley, o canadiancă „necunoscută”, electriza mulţimea. Posibilitatea obţinerii medaliei de aur nu era în mâinile ei. Neîngrijorată de perfecţiune, a smuls toate opririle şi fluierăturile şi a patinat doar pentru bucuria de a patina şi pentru ţara ei. Mulţimea a erupt în aclamaţii spontane.

Poate cunoaşteţi sfârşitul istoriei. Tensiunea a fost prea mare pentru Debi. A căzut de două ori şi a terminat a treia, argintul revenindu-i lui Elizabeth şi aurul Katarinei.

Ne trăim vieţile foarte mult asemenea acestor trei patinatoare. Unii sunt atât de concentraţi la „obţinerea aurului”, încât urmează regulile până la litera legii. Teribil de corecţi, scopul lor este perfecţiunea. Şi ei fac pe cei mai mulţi din jurul lor mizerabili – şi poate chiar pe ei înşişi.

Alţii găsesc că tensiunea este prea mare. Se împiedică, apoi cad şi pot chiar să renunţe la credinţă.

Apoi sunt cei care smulg toate opririle posibilităţilor vieţii. Ei îşi dau seama că prin ei înşişi nu pot face niciodată destul, ca să merite aurul. Este un dar de la Isus. Aşa că nu patinează pentru perfecţiune, ci pentru bucuria de a patina – şi pentru Dumnezeul lor.

Ce fel de patinator eşti?

Te rogi pentru bucuria de a te ruga, studiezi Biblia pentru bucuria de a studia şi fii poruncile Lui pentru bucuria ascultării sau eşti atât de ocupat să fii foarte corect, încât eşti în pericol de a aluneca sau de a te face pe tine şi pe alţii mizerabil? Dumnezeu vrea să fii bucuros în El.

Kay Kuzma

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video