Generozitatea face bine sănătăţii

Îndeamnă-i să facă bine, să fie bogaţi în fapte bune, să fie darnici, gata să simtă împreună cu alţii, aşa ca să-şi strângă pentru vremea viitoare drept comoară o bună temelie, pentru ca să apuce adevărata viată. 1 Timotei 6:18-19

Când John D. Rockefeller avea cam 50 de ani, sănătatea lui era precară şi era gata să moară ca fiind cel mai bogat om din Statele Unite. Se spunea că venele de la braţele sale erau la fel de tari ca ţevile de plumb. Era un om ambiţios – ambiţios să-şi satisfacă pofta pentru bogăția materială – şi folosise toate mijloacele posibile ca să facă bani şi să-şi distrugă concurenţii.

În timp ce Rockefeller îşi simţea sfârşitul apropiindu-se, a început să se vadă pe sine însuşi cum era în realitate, un nebun avar, şi să se teamă de întâlnirea lui cu Dumnezeu. Se gândea că, dacă îşi va folosi banii ca să ajute la satisfacerea nevoilor altora, Dumnezeu îl va ierta pentru felul în care îşi acumulase bogăţia. El s-a hotărât să devină amabil şi binevoitor şi a începui să dea milioane. În loc să moară, sănătatea lui s-a îmbunătăţit constant, iar el era mult mai fericit acum, când dădea bani, decât atunci când îi câştiga. Când a murit, la înaintata vârstă de 97 de ani se spunea că venele de la braţele sale erau la fel de moi ca ale unui bebeluş.

Cu mult înainte de Rockefeller, Biblia a ilustrat principiul generozităţii prin istoriile celor doi fermieri bogaţi.

Fermierul din Luca 12,16-21 avea o problemă. Secerişul lui a fost atât de bogat, încât hambarele lui nu erau destul de mari ca să-l depoziteze. Cu o decizie pur egoistă, dar logică, el a dat ordin să i se construiască hambare mai mari şi apoi s-a întins în fotoliul lui şi s-a lăudat cât de harnic strânsese pentru sine, pentru anii care vor veni, ca să poată duce o viată uşoară, să mănânce, să bea şi să fie vesel. Isus l-a numit nebun, pentru că în acea noapte omul avea să moară şi altcineva avea să-i moştenească bogăţia.

Al doilea a fost Boaz. Prin contrast, Boaz le-a dat voie săracilor să adune de pe ogoarele sale. El a fost generos în special cu o văduvă străină, Rut, şi mai târziu s-a căsătorit cu ea. Din cauza generozităţii sale, el a devenit străbunicul regelui David şi un strămoş al Mântuitorului însuşi (Rut 2-4).

Când eşti ispitit să aduni lucruri pentru tine însuti, aminteşte-ţi de principiul scripturistic de sănătate:„Este mai ferice să dai decât să primeşti” (Fapte 20,35).

Ce ai putea face mai mult, ca să pui în practică principiul de sănătate al generozităţii?

Jeffrey K. Wilson

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor