Renunțând la umflături

Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi și împovăiaţi, şi Eu vă voi da odihnă. Luaţi jugul Meu asupra voastră și învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând și smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre. Căci jugul Meu este bun și sarcina Mea este uşoară. Matei 11:28-30

Șase dintre noi au intrat în adânca peşteră Virginia, eu câteva ore în urmă, prinşi de capătul pendulând al unei corzi. Ne-am făcut drum cu greu, de-a buşilea, sărind şi ghemuindu-ne prin tuneluri şi culoare înguste, spre încăperile cu stalactite uriaşe. Apoi, am luat prânzul pe malul unui lac micuţ. Da, fusese o zi de explorare plină de inedit. Undeva deasupra, la suprafaţă, după-amiaza de iarnă trecuse şi era timpul să ieşim.

Apoi, cu ajutorul corzii noastre de încredere, patru dintre noi erau deja afară. Bob, voinicul meu prieten de explorare de peşteri, stătea înghesuit împreună cu mine pe o bucată de stâncă solidă, având pasajul vertical de trecere de 24 m dedesubt. Deasupra noastră se strecura o geană de lumină de iarnă.

Din nefericire, aveam o problemă – eram prinşi chiar sub o trecere îngustă. În timp ce Bob îşi croia drum spre suprafaţă, eu îl împingeam de jos. Dar era prea solid, iar defileul prea îngust. La coborâre, Bob fusese ajutat de gravitaţie, dar la urcare, era ca un dop prins în gâtul unei sticle. De câteva ori, l-am împins şi l-am ridicat. Acum, cu respiraţia întretăiată şi obosiţi, ne gândeam la ce posibilităţi mai aveam: o jumătate de kilogram de unt, drept grăsime cu care să-l ungem? un ciocan? chiar un cutremur mic?

Frustrat, Bob a explodat: „Va trebui să mă lăsaţi aici.”

Doar cu o respiraţie de rugăciune, ne-am reunit forţele pentru o ultimă încercare. În timp ce Bob se ridica pe frânghie, eu împingeam de jos. Nimic! Apoi, curios, am observat pentru prima dată o umflătură în buzunarul din spate al lui Bob. „Bob”, am spus triumfător, „dă-te jos din nou şi scoate-ţi portofelul!”

Asta era. În emoţia noastră, nu am văzut cauza problemei. Portofelul lui Bob fusese dopul. Cu o altă opintire, eram sus şi ne îndreptam spre casă.

Eşti îngrijorat de poveri legate de sănătate? De ce să nu hotărăşti astăzi să le dai pe toate lui Isus? Dă-I Lui anxietatea şi stresul tău. Încredinţează-te Lui cu dieta ta de calorii goale şi kilograme adipoase, şi cu toate celelalte lucruri. El a promis să facă poverile noastre uşoare.

Care este umflătura din viata ta, care te împiedică să atingi scopurile dorite? Dă-i-o lui Isus şi aşteaptă o minune!

Raymond O. West

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video