Înțelept cu inima

Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii. Proverbe 4:23

După ce regele David a comis adulter cu Bat-Şeba, el a cerut îndurarea lui Dumnezeu şi s-a rugat: „Zideşte în mine o inimă curată, Dumnezeule, pune în mine un duh nou şi statornic!” (Psalmul 51:10). Deşi înţelegem că David nu cerea o inimă curată în mod literal, în termeni moderni, el îi cerea lui Dumnezeu o minte curată. Citind despre inimă în Biblie, aflăm că în mod tipic scriitorii se referă la gândurile şi atitudinile noastre – minţile noastre.

Neuropsihologii, studiind mintea şi creierul, au început să înţeleagă că fiecare acţiune şi gând pe care îl avem există doar în neuronii şi substanţele neurochimice din mintea noastră. Gândurile se transferă prin neuroni şi din sinapsă în sinapsă, formând cărări şi reţele intim implicate în tot ce facem, de la recunoaşterea unui cuvânt sau sunet până la a ne aminti ce înseamnă, unde l-am văzut sau auzit mai înainte şi cum am putea răspunde la el. Creierele noastre stochează amintiri şi experienţe, ce am învăţat şi ce am făcut. Noi legături neuronale şi cărări, care la început trimiteau doar râuleţe de semnale electrochimice, pot deveni fluvii care trimit torente de informaţie.

Ce a însemnat aceasta pentru regele David este adevărat şi pentru noi, astăzi. Fiecare faptă sau gând, orice percepem, face schimbări, oricât de mici, în structura creierelor noastre, şi peste timp aceste lucruri cu care noi devenim foarte familiari creează legături mai puternice şi cărări bine bătătorite în creierele noastre. Ştiind aceasta, este de înţeles că a fi „înţelept cu inima” implică o luare în considerare atentă a tipurilor de modele pe care le stabilim în vieţile noastre, ca şi a experienţelor în care ne implicăm pe noi înşine şi pe alţii. Aşa cum vechile cuvinte bine cunoscute ne îndeamnă: „Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească” (Filipeni 4:8).

Doamne, rugăciunea mea este să fiu „înţelept cu inima” şi ca Tu să creezi în mine o minte curată. Amin!

Connie M. Dunn

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor