Deblocând creierul

Daniel s-a hotărât să nu se spurce cu bucatele alese ale împăratului şi cu vinul pe care-l bea împăratul şi a rugat pe căpetenia famenilor dregători să nu-l silească să se spurce… „Încearcă pe robii tăi zece zile şi să ni se dea de mâncat zarzavaturi şi apă de băut.” Daniel 1:8-12

Acum câţiva ani, mama mea mi-a dat o casetă a doctorului Elden Chalmers despre cum să iei note mai bune. Unul dintre lucrurile pe care le menţiona el era să nu mănânci nici un fel de dulciuri cu 10 zile înainte de examene. Dar n-am încercat niciodată.

Apoi, când eram studentă la fizioterapie, învăţând pentru examenele scrise, eram foarte speriată. Era atât de mult material de acoperit, atât de mult de învăţat! În afară de asta, întotdeauna am avut probleme cu exprimarea, la examene. Aşa că m-am întrebat: „Ce ar putea să facă o diferenţă mare, în timp ce mă străduiesc să iau aceste examene?”

Apoi, m-am gândit la istoria lui Daniel care s-a hotărât să nu mănânce din hrana bogată de la masa regelui, şi am hotărât să nu mănânc nici un fel de dulciuri sau deserturi până nu dau examenele. Ceea ce a făcut ca lucrurile să fie într-adevăr dificile era că lucrurile acestea se petreceau în perioada în care sărbătoream Ziua mulţumirii, Crăciunul şi Anul Nou, cu toate mâncărurile tradiţionale, bogate, de sărbătoare şi deserturile dulci!

M-am rugat ca Dumnezeu să-mi dea putere, pentru că îmi plăcea cu adevărat hrana cu gust bun. Soţul meu m-a încurajat şi n-a încercat niciodată să mă ispitească să gust ceea ce alesesem să nu mănânc. Simplul fapt că am putut să-mi menţin hotărârea a fost un miracol incredibil, pentru că primeam multe invitaţii la ocazii speciale, unde se serveau prăjituri complicate de casă, bomboane şi plăcinte.

Dar cea mai mare diferenţă pe care am simţit-o a fost că mintea mea era mai clară şi puteam să mă concentrez la studiile mele timp mai îndelungat. Cum aş fi dorit să mă conformez sfatului lui Elden Chalmer mai de mult!

Te întrebi dacă rezultatele mele de la examene au fost diferite. Sunt sigură. Am mers la examene cu o încredere mai mare decât avusesem vreodată mai înainte şi le-am luat pe toate.

Ellen White spune: „Folosirea abundentă a zahărului în orice formă tinde să blocheze organismul” (Counsels on Health, p. 154) şi „O cantitate mare de zahăr şi lapte… blochează sistemul, irită organele digestive şi afectează creierul” (Testimonies, voi. 2, p. 370). Acum cred!

Îţi plac dulciurile? Ce ai putea face astăzi ca să ai o minte mai clară, pe care Duhul Sfânt s-o poată impresiona?

Kari St. Clair

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor