Taci din gură

Dacă cineva crede că este religios şi nu-şi înfrânează limba, ci îşi înşală inima, religia unui astfel de om este zadarnică. Iacov 1:26

Sarcina de a realiza o carte cu subiect devoţional în trei luni, prin contactarea diferitelor persoane care aveau o povestire sau un mesaj inspirator, pentru editarea finală, a însemnat că nu aveam timp să mă mai gândesc şi la altceva. De câte ori întâlnesc un prieten, îl întreb dacă are o povestire care îi va ajuta pe oameni să trăiască o viaţă mai plină de sens. Şi astfel, acum câteva săptămâni când am fost pe la Harry, i-am spus:

– Am nevoie de un devoţional despre sănătate de la tine.

El m-a privit nedumerit.

– Spune-mi cum îţi păstrezi sănătatea, am continuat.

Harry a râs şi, făcând cu ochiul, a replicat:

– Am învăţat că cel mai bun lucru pe care îl pot face pentru sănătatea mea este s-o fac pe soţia mea fericită şi să tac din gură!

Am râs amândoi. Dar ceea ce a spus Harry este foarte adevărat. Dacă vrei să ai o relaţie sănătoasă, care să-ţi aducă satisfacţie personală şi fericire, nu-i poţi răni pe alţii aruncând afară tot ce-ţi trece prin minte. Fericirea vine ca un rezultat al faptului că îi faci pe alţii fericiţi, nu căutând să fii tu numărul unu. Fiecare dintre noi, în relaţiile noastre – fie cu soţul, soţia, părinţii, copiii, vecinii sau prietenii noştri are nevoie să afle ce poate face ca să contribuie la fericirea celorlalţi şi să treacă la acţiune. Şi uneori aceasta înseamnă că va trebui să ne schimbăm.

Aşteptând la rând, la o casă, într-o zi am văzut o reclamă. „Bărbatul lipeşte gura femeii limbute!” Am zâmbit. Dar mă întreb câţi soţi sau soţii au citit aceste rânduri şi au gândit: Mi-aş dori să pot face asta! Uneori mă întreb dacă regele Solomon a simţit acelaşi lucru când a spus: „Mai bine să locuieşti într-un pământ pustiu, decât cu o nevastă gâlcevitoare şi supărăcioasă” (Proverbe 21:19).

Dacă ai probleme cu înfrânarea limbii, dacă îţi dai seama că spui lucruri pe care ţi-ai fi dorit să nu le spui, dacă cuvintele tale îi rănesc uneori pe cei pe care îi iubeşti, dă-mi voie să-ţi sugerez să faci ceea ce face Harry: numără până la 50 înainte să vorbeşti. S-ar putea să afli că acest fel de înfrânare a limbii este bun pentru sănătatea ta!

Ce ai putea sâ faci, ca să-i faci pe alţii fericiţi?

Kay Kuzma

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video