Păstrează-ți inima cu strășnicie

Păzeşte-ti inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii. Proverbe 4:23

Deseori am întrebat generaţia de vârsta a treia dacă i-ar plăcea să se înapoieze în timp şi să-şi retrăiască anii adolescenţei, dacă ar avea ocazia. Majoritatea răsunătoare a fost de acord că le-ar plăcea să fie din nou tineri, dar nu să trăiască din nou acei ani traumatici, plini de schimbări radicale.

Lucrez cu adolescenţi şi tineri la Universitatea California, la Riverside, ca pediatru specializat în sănătatea adolescenţilor. În timpul week-end-ului sunt implicat în planificare de programe şi activităţi pentru tineri din biserica noastră. Aşa că sunt bine familiarizat cu Generaţia X. Dacă le-aş transmite un mesaj care ar putea să-i ajute să trăiască o viaţă lungă, sănătoasă, ar fi acesta: „Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii.”

Adolescenţa este un timp al schimbărilor. Îţi dezvolţi sociabilitatea, îţi faci prieteni pentru o viaţă – dintre care unul poate deveni partenerul tău de viaţă. Despărţindu-te de familia din care provii, înveţi să-ţi asumi roluri de adult, faci alegeri pentru o carieră şi dezvolţi o atitudine de dărnicie altruistă din gândirea imatură, egocentrică. În acelaşi timp, şi corpul tău fizic se schimbă.

Dar Domnul nu te-a lăsat singur în timpul acestei perioade furtunoase de schimbare. El ţi-a oferit sfat valoros într-o carte special scrisă pentru cei care îşi dezvoltă propriul sistem de valori: Proverbele. Urmează sfaturile din această carte. Alege prieteni buni, căci „Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui; dar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui.” (Matei 12:35).

A avea grijă de inima ta înseamnă a supraveghea ceea ce preiei de pe ecranul computerului şi al televizorului, din limbajul şi muzica pe care le asculţi şi din asocierile şi prieteniile pe care le faci.

Isus a spus: „Eu am venit ca oile să aibă viaţă şi s-o aibă din belşug” (Ioan 10:10). Slujirea altora, curgând dintr-o stimă de sine sănătoasă, va fi o prevenire eficientă a folosirii de droguri şi a comportamentului nepermis.

Exuberanţa adolescenţei, urmată de o viaţă bogată de adult, este o pregătire minunată pentru viaţa veşnică cu Isus Hristos. Nu-ţi pierde aceşti ani preţioşi.

Îți supraveghezi drumurile spre inima şi mintea ta? Nu pierde timpul pe care ţi l-a dat Dumnezeu în plăceri care duc la moarte. Alege viaţa!

Harvey Heidinger

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video