Vindecând pe cei cu inima zdrobită

Ferice de cei ce plâng, căci ei vor fi mângâiaţi. Matei 5:4

Duhul Domnului este peste Mine, …El M-a trimis să-i vindec pe cei cu inima zdrobită… să-i mângâi pe toţi cei întristaţi, …să le dau o cunună împărătească în loc de cenuşă, untdelemn de bucurie în locul plânsului, o haină de laudă în locul unui duh mâhnit” (Isaia 61,1-3). Dacă nu am fi avut nici o altă referinţă biblică, aceasta ar fi suficientă să ne spună că avem un Dumnezeu iubitor, care ne va lumina drumul prin noaptea întunecată.

1. Dumnezeu ne va da o cunună împărătească, în loc de cenuşă, strălucire după cenuşa erupţiilor vulcanice, care ne copleşesc vieţile. Este bine cunoscut că pământul este reînnoit după ce focul înnegreşte câmpiile şi pădurile. Frumuseţea apare într-adevăr după cenuşă. Lava curgătoare şi cenuşa vulcanică fac solul foarte fertil. Tot aşa, Dumnezeu ne îmbogăţeşte sufleteşte, după ce ne trece prin cuptorul suferinţei, de care ne temeam că ne va distruge. „El ridică din pulbere pe cel sărac. Ridică din gunoi pe cel lipsit” (1 Samuel 2:8).

2. Dumnezeu ne va da untdelemnul bucuriei, în loc de întristare. Isus mergea deseori pe Muntele Măslinilor să Se roage. M-am gândit la agonia lui Isus din noaptea aceea, ca fiind uleiul stors ca să devină untdelemnul bucuriei noastre. Experienţa din grădină, din acea noapte, a fost agonizantă: „El este Acela care în zilele vieţii Sale pământeşti, aducând rugăciuni şi cereri cu strigăte mari şi cu lacrimi….” (Evrei 5,7). Nu trebuie să ne fie ruşine de lacrimile noastre – Isus a plâns de câteva ori.

3. Dumnezeu ne va da o haină de laudă, în locul unui duh mâhnit. Trebuie să ne îmbrăcăm cu laudă. Este voinţă, nu sentiment. Sentimentul vine după ce am ascultat şi am lăudat, în ciuda realităţii!

Cămaşa lui Isus „n-avea nici o cusătură, ci era dintr-o singură ţesătură de sus până jos” (Ioan 19:23). În vremea Sa, oamenii arătau o mare tristeţe când îşi rupeau veşmintele, dar această cămaşă specială a fost lăsată întreagă. Este acesta veşmântul nostru de laudă, că Isus ne salvează şi ne mângâie? Veniţi să ne îmbrăcăm cu veşmântul fără cusătură al lui Isus!

Dacă eşti întristat, Isus vrea să te mângâie. Citeşte din nou făgăduinţa minunată din Isaia 61,1-3. Scrie-o şi memoreaz-o. El îţi va transforma întristarea în bucurie!

Pat Nordman

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor