Prețios în ochii Săi

Dumnezeu S-a uitat la tot ce făcuse şi a văzut că erau foarte bune. Geneza 1:31

Când Nabo a venit la Căminul advent, un cămin pentru băieţi cu probleme, toată lumea ştia că el era diferit. Vorbea monosilabic şi nu putea duce o conversaţie. Pentru că nu se jucase niciodată cu mingea, era şleampăt şi necoordonat pe terenul de sport. Îndemânările lui sociale şi igiena erau la nivelul unui copil de 4 ani, deşi avea 16. Colegii lui îl descriau ca fiind un cartof stricat, respingător.

Povestea lui este tristă, pentru că părinţii lui l-au neglijat. Ambii părinţi luau droguri. Când avea 4 ani, mama lui a plecat de acasă, aşa că l-a crescut tatăl lui. Când tatăl pleca la serviciu, îl ameninţa pe Nabo, spunându-i să nu iasă din casă, altfel va fi răpit, aşa că băiatul a trăit pe canapea şi îşi ocupa timpul cu trei lucruri: cartofi prăjiţi, răcoritoare şi privea la televizor şi casete video. N-a mers la şcoală şi, de aceea, el citea ca un elev de clasa a doua, iar cunoştinţele de matematică erau chiar mai mici. Nabo nu era un retardat mintal – era doar privat din punct de vedere social şi emoţional, timp de prea mulţi ani.

În interiorul căminului, a fost dificil pentru Nebo să se adapteze hranei. O dietă sănătoasă era plictisitoare. Neputând să se mai uite la televizor, devenea neliniştit. Nu se putea concentra la ore. Lenea şi indolenţa erau companionii lui zilnici. Creierul lui trebuia reorientat spre o vieţuire responsabilă.

Flămânzind după atenţie şi stimulare, în consiliere şi în terapia de grup, era ca un burete care absorbea totul. Nabo învăţa repede, chiar dacă avea o imagine de sine slabă. Performanţele lui şcolare au sărit la nivelul clasei a opta, iar igiena şi îndemânările lui sociale s-au îmbunătăţit. În 15 luni, Nabo s-a transformat într-un adolescent productiv şi ambiţios. Acum are 18 ani şi va termina liceul peste doi ani. Are o prietenă şi vrea să meargă la o şcoală în care să înveţe o meserie.

Am învăţat că fiecare este preţios în ochii lui Dumnezeu. Şi, indiferent de trecutul nostru, puterea vindecătoare a lui Dumnezeu este la dispoziţia tuturor. Dacă ai fost rănit sau neglijat în copilărie. cere-I lui Dumnezeu să te vindece şi să te ajute să atingi potenţialul pe care ţi l-a dat Dumnezeu.

Tată ceresc, ajută-mă să-mi dau seama că sunt preţios în ochii Tăi. Te rog, vindecă sentimentele mele de inferioritate şi ajută-mă să ating potenţialul pe care l-ai creat în mine.

Blondel E. Senior

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor