Timp de refacere

Nu te teme şi nu te înspăimânta. Deuteronom 1:21

Am citit că adevărata măsură a condiţiei fizice a unui alergător nu este cât de mare este pulsul lui în timp ce aleargă, ci cât de mult timp are nevoie pulsul ca să revină la normal, o dată ce alergătorul se opreşte. Acesta se numeşte timp de refacere. Cu alte cuvinte, alergătorii ar trebui să-şi verifice pulsul imediat după ce au încetat să alerge şi din nou după două minute de odihnă. Dacă bătăile pe minut scad cu 40 sau mai mult, aceasta indică faptul că alergătorul este într-o formă cardiovasculară foarte bună.

Dacă, de exemplu, pulsul meu este de 180 bătăi pe minut la sfârşitul alergării, ar trebui să scadă la 140 sau mai mult după două minute de odihnă. Un timp de refacere mai lung indică o formă cardiovasculară slabă. Astfel, dacă pulsul meu continuă să fie accelerat chiar după mai multe minute de odihnă, ar trebui să fiu îngrijorat că nu sunt într-o formă bună.

Cred că putem măsura în acelaşi fel şi alte calităţi ale vieţii. Mulţi oameni, din când în când, îşi vor întinde limitele în muncă, în participare la acţiunile bisericii, în hobiuri, interese şi activităţi, aşa cum şi alergătorii îşi pot împinge la maximum frecvenţa pulsului. Uneori, ei pot trece de limitele lor, să se supraextindă, să promită mai mult decât pot face, şi să se dezamăgească atât pe ei, cât şi pe alţii.

Dar măsura unei persoane nu este neapărat cât de departe poate ajunge, cât de greu munceşte sau cât de des are succes, ci mai degrabă cât de bine se reface după ce are un eşec. S-a spus că, în viaţa aceasta, aproape fiecare se va împiedica şi va cădea pe calea spre ţintă. Alunecări înapoi, ocazionale, sunt inevitabile. Cei care încetează sunt cei care nu se ridică şi nu încep din nou. Învinşi la prima descurajare, pur şi simplu ei nu se refac. Adevăraţii câştigători în viaţă, ca şi alergătorii experimentaţi, au un „timp de refacere” rapid. Ei se ridică imediat când întâlnesc împotrivire, află cauza pentru care au căzut, formulează un nou plan şi merg înainte.

Aşa că învaţă să învingi descurajările de fiecare zi şi dezvoltă un timp de refacere sănătos.

În ce domenii ai nevoie să-fi scurtezi timpul de refacere?

Larry Richardson

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor