Două tipuri de frică

Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste şi de chibzuinţă. 2 Timotei 1:7

Mica Laurie, în vârstă de şapte ani, se ţinea strâns de braţul mamei ei, privind la pediatru ca un iepuraş speriat. Mama o adusese la doctor pentru că, în ultimele patru săptămâni, vomase întruna. Începuse imediat după Ziua muncii. Medicul a descoperit că, a doua zi după Ziua muncii, Laurie începuse pentru prima dată şcoala. Aruncată într-o nouă situaţie care o umplea de frică, ea a dezvoltat o anxietate care trimitea impulsuri nervoase ce îi contractau stomacul, ceea ce o făcea să vomite.

Şi adulţii suferă de frică şi anxietate, manifestate într-o varietate de sentimente. Unele dintre cele mai importante pot fi descrise prin acronimul FRICA: Frustrare, Resentiment, Invidie, Coleră (mânie). Anxietate. Aceste sentimente negative produc schimbări în diferitele organe din corpul nostru. Ele influenţează cantitatea de flux sanguin care ajunge într-un organ. Când suntem jenaţi, de exemplu, faţa şi gâtul ni se înroşesc. Dacă prea mult sânge ajunge în cap, pot apărea dureri de cap.

Stresul afectează inima. Ostilitatea reprimată a fost întotdeauna asociată cu infarcturile. De asemeni, stresul poate ridica nivelul hormonilor adrenali – epinefrina şi corticosteroizii – care pot ridica tensiunea arterială şi slăbi sistemul imunitar. Pe lângă aceasta, stresul afectează muşchii, provocând tensiune la nivelul gâtului şi dureri de spate, ca şi sistemul gastrointestinal şi sistemul nervos.

Pentru a învinge stresul, putem folosi acelaşi acronim. FRICA. F este pentru Fredonarea unui cântec. Când te simţi trist, fă o plimbare scurtă şi cântă un imn, ca de exemplu „O, Isus ce dulce nume, liniştind orice dureri”. R este pentru Recreare – nu doar fizică, ci şi recrearea şi odihna pe care Isus este gata să ni le ofere (Matei 11:28). I este pentru Iniţierea unui program de exerciţiu fizic, dar şi spiritual. Avem nevoie de C – Credinţă în Dumnezeu, care ne cunoaşte toate necazurile. A – Acceptarea este esenţială pentru noi şi pentru alţii. „Iubiţi-vă unii pe alţii cu o dragoste frăţească. În cinste, fiecare să dea întâietate altuia” (Romani 12:10).

Când Îl avem pe Isus, nu trebuie să ne temem de nimic.

Ce FRICA ai? Primul set: Frustrare, Resentiment, Invidie, Coleră, Anxietate, sau al doilea set: Fredonarea unui cântec. Recreare, Iniţierea de exerciţiu, Credinţă şi Acceptare?

Benjamin Lau

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video