Celulele puternice, morfice

„Încrede-te în Domnul din toată inima ta și nu te bizui pe înțelepciunea ta. Recunoaște-L în toate căile tale și El îți va netezi cărările. Nu te socoți singur înțelept; teme-te de Domnul și abate-te de la rău. Aceasta va aduce sănătate trupului tău și răcorire oaselor tale.” Proverbe 3,5-8

La televizor, efectele senzaționale „morfice” arată ca niște magii vizuale, în timp ce imaginile se schimbă în altele. Filmele bazate pe fantezie folosesc deseori această tehnică computerizată. De exemplu, un cap de pisică devine un cap uman, sau o persoană se transformă într-o ființă super metalică sau chiar într-un vehicul. În filme, morfismul distorsionează realitatea.

În realitate, organismul are sisteme puternice de morfism. Programate de Creator, acest fenomen fantastic are loc în măduva roșie a oaselor. Măduva osoasă produce celule premergătoare. În timp ce se maturizează, ele se transformă în celule sanguine roșii sau albe. Celulele albe se transformă apoi într-o armată virtuală de celule specializate să recunoască, să distrugă și să îndepărteze invadatorii organismului. În fiecare zi, acest sistem eficient revarsă miliarde de celule care să înlocuiască globulele roșii sau albe, îmbătrânite.

Prin imagini morfice, cei care privesc filme sunt emoționați, înspăimântați și captivați de povești de ficțiune și de superrăzboinici ireali. Dar realizările lor pălesc, în comparație cu bătăliile complexe, în care se află zilnic sistemul imunitar, și de încărcătura cărată de globulele roșii, care transportă încărcătura lor gazoasă spre trilioanele de celule din organism.

Toate legile sănătății ale lui Dumnezeu influențează lucrarea de producere a sângelui de la nivelul oaselor. Este imposibil să produci sânge de cea mai bună calitate cu hrană de calitate scăzută, lipsa odihnei și necumpătare. Vinovăția, depresia, și atitudinile negative afectează producția de la nivelul măduvei osoase roșii.

David a înțeles aceasta când și-a plâns slăbiciunea și condiția măduvei oaselor, din cauza vinei nelegiuirii sale: „Ai milă de mine. Doamne, căci sunt în strâmtorare: fața, sufletul și trupul mi s-au topit de întristare; mi se sfârșește viața în durere și anii în suspine. Mi s-au sleit puterile din pricina fărădelegii mele și îmi putrezesc oasele”. (Ps. 31:9.10).

Ellen White s-a exprimat astfel: „O minte mulțumită, un spirit vesel, este sănătate pentru trup și putere pentru suflet. Nimic nu produce boală atât de mult ca descurajarea, tristețea și supărarea.” (Mărturii, vol. 1, p. 718).

Când ești ispitit să fii descurajat, amintește-ți cum sfârșește David Psalmul 31, „Fiți tari și îmbărbătați-vă inima, toți cei ce nădăjduiți în Domnul!” (versetul 24). Adoptarea acestei filozofii va întâri sistemul tău imunitar.

Dawna Sawatzky

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor