Ești o bucătăreasă cu zece talanți?

„Ea se scoală când este încă noapte și dă hrană casei sale… Răsplătiți-o cu rodul muncii ei și faptele ei s-o laude la porțile cetății.” Proverbe 31:15.31

Deseori, reforma sănătății este transformată în deformarea sănătății, prin pregătirea necorespunzătoare a hranei. Lipsa de cunoștință privind gătitul sănătos trebuie să fie remediată înainte că reforma sanitară să fie transformată într-un succes.

Bucătăresele bune sunt puține. Multe mame trebuie să ia lecții de gătit, ca să poată pune pe masă, în fața familiilor lor, hrană bine pregătită și frumos servită.

Înainte de a-i trimite pe copii să ia lecții de orgă sau pian, fetelor ar trebui să li se dea lecții de gătit. Munca de a învăța să gătească nu trebuie să excludă muzica, dar a învăța muzică este mai puțin important decât a învăța cum să pregătească o hrană apetisantă și hrănitoare.

Este un păcat să așezăm hrană rău pregătită pe masă, pentru că problema hrănirii corespunzătoare privește bunăstarea întregului organism. Domnul dorește ca copiii Săi să aprecieze necesitatea de a avea hrană pregătită în așa fel, încât să nu creeze aciditate în stomac și, în consecință, o comportare iritantă. Să ne amintim că există religie practică într-o bucată de pâine bună.

Gătitul să nu fie privit ca un fel de sclavie. Ce s-ar alege de lumea noastră, dacă toți cei angajați în gătit ar renunța la munca lor, cu scuza subțire că nu este suficient apreciată? Gătitul poate fi privit ca o muncă mai puțin de dorit printre celelalte munci, dar în realitate este o știință mai presus de toate științele. Astfel Dumnezeu recomandă pregătirea hranei sănătoase. El acordă o mare stimă celor care fac din pregătirea unei hrane sățioase și gustoase o slujbă credincioasă.

Cel care înțelege arta pregătirii corespunzătoare a hranei și care își folosește cunoștința în acest scop este mult mai valoros decât cei angajați în oricare alt domeniu de lucru. Acest talent ar trebui privit ca egal în valoare cu zece talanți, pentru că folosirea lui corectă are mult de a face cu păstrarea organismului omenesc sănătos. Din cauză că este atât de strâns legat de viața și sănătatea omului, este cel mai valoros dintre toate darurile” (Medical Ministry, pp. 270, 271).

„Temelia a aceea ce păstrează sănătatea oamenilor este lucrarea medicală misionară a pregătirii de mâncare corespunzătoare” (ibid., p. 270).

Ce ai putea face ca să-ți îmbunătățești îndemânarea de a găti?

Ellen G. White

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor