Motivat

„Și vă voi arăta o cale nespus mai bună.” 1 Corinteni 12:31

Am cunoscut odată o femeie care suferea de o anxietate, numită „viețuire sănătoasă”. Trebuia să facă totul corect și să fie sănătoasă din punct de vedere religios, dacă vreți. Ea credea că Dumnezeu a spus asta!

Altădată, am cunoscut un bărbat care spunea că va pune în practică „reforma sanitară”, chiar dacă aceasta îl va ucide. Și aproape că l-a ucis.

Ce este în neregulă cu această abordare a sănătății?

Un prieten de-al meu folosește expresia „sănătate prin credință”, referindu-se la un stil de viață sănătos. Poate că Isus a mers la rădăcina sănătății prin credință, când a menționat că nu ceea ce intră într-o persoană, ci ceea ce iese din ea întinează.

Ce a vrut El să spună? Aprobă El o dietă cu ciocolată, pizza și carne? Sunt gândacii de bucătărie buni de mâncat – dacă îi iei cu mulțumire?

Deloc. Eu înțeleg cuvintele lui Isus ca vrând să însemne ceva de genul acesta: tu și eu suntem mai mult, mult mai mult decât ceea ce punem în gură.

Ellen White a scris că „multe boli de care suferă oamenii sunt rezultatul depresiei nervoase. Supărarea, teama, nemulțumirea, remușcarea, vinovăția, neîncrederea, toate tind să distrugă forțele vieții și să invite putrezirea și moartea” (Divină vindecare, p. 225). Cu mult înainte de aceasta. Regele Solomon a spus cam același lucru: „Duhul omului îl sprijinește la boală; dar duhul doborât de întristare, cine-l va ridica?” (Proverbe 18,14).

Din cauză că un spirit doborât produce boală, Isus tratează nevoile sufletului pacienților Săi. Pentru o privire mai detaliată asupra compasiunii Sale, citește Evangheliile. Observați cât de blând are grijă Isus de cei care trăiesc corect, și chiar de cei care n-o fac. Și cum în încurajarea dragostei Sale, unii care și-au risipit sănătatea, într-un fel sau altul, își dau seama că sunt motivați să meargă înainte și să nu mai facă așa.

Auzim foarte multe despre o condiție fizică bună. Oamenii ne îndeamnă să ne-o îmbunătățim, ca să ne simțim mai bine, să trăim mai mult, să arătăm mai bine, să gândim mai clar – toate fiind motivații legitime.

Și toate sunt secundare. Dați-mi voie să vă sugerez (cu scuzele de rigoare către apostolul Pavel) că o cale nespus mai bună este dragostea.

Imaginează-ți că Isus vine la tine și te vindecă. Te poți gândi la ceva ce El ți-ar spune să faci sau să nu mai faci?

Kenneth I. Burke

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor