Păcatul și soarele

„Căci Dumnezeu nu poate fi ispitit ca să facă rău și El însuși nu ispitește pe nimeni. Ci fiecare este ispitit când este atras de pofta lui însuși și momit. Apoi pofta când a zămislit dă naștere păcatului; și păcatul odată făptuit aduce moartea.” Iacov 1:13-15

Era 4 iulie și aveam 12 ani. Familia noastră a mers la munte pentru un picnic lângă un pârâu. Am decis că, dacă mă bronzez, voi fi mai frumoasă, așa că am petrecut aproape toată ziua la soare. Spre seară, am început să simt arsura. Acoperită cu o loțiune, am mers cu familia mea la stadionul Universității Colorado pentru spectacolul de focuri de artificii, dar am început să mă simt din ce în ce mai rău. Când totul s-a terminat, îmi era foarte rău, tremuram și aveam frisoane. Plângând în agonie, credeam că am să mor. Și apoi, după o săptămână, „frumoasa” mea piele s-a cojit! Am învățat în acea zi o lecție dureroasă. Prea mult dintr-un lucru bun poate fi rău.

Aceleași raze ultraviolete benefice, care distrug bacteriile și ajută organismul să fabrice vitamina D, sunt cauza majoră a cancerului de piele și a îmbătrânirii premature a ei. Dar te poți bucura de căldura și plăcerea soarelui, dacă iei câteva precauții simple.

Mai întâi, puțin soare oferă mult. De fapt, poți avea destul soare, ca să obții toate beneficiile chiar stând în pat, dacă deschizi fereastra și lași soarele să strălucească pe o parte a feței, timp de cinci minute!

În al doilea rând, aplică o loțiune cu ecran protector, cu 30 de minute înainte de a merge la plajă, chiar dacă e înnorat, pentru că razele ultraviolete penetrează norii. Și dacă intri și ieși din apă sau transpiri abundent, asigură-te că loțiunea este rezistentă la apă sau aplic-o mai des.

În al treilea rând, poartă ceva pe cap sau îmbrăcăminte protectoare ușoară, dacă nu înoți, și ochelari de soare pentru protejarea ochilor.

În al patrulea rând, nu sta până te arzi. Pericolul este mai mic dimineața devreme, înainte de orele 10-11 și după-amiaza târziu.

În al cincilea rând, mănâncă hrană săracă în grăsimi, pentru că grăsimea determină producerea de celule cutanate defecte, permițând razelor ultraviolete să aibă un impact mai profund.

Păcatul este ca o insolație. Poate să alunece la tine înainte să-ți dai seama de ce se întâmplă. Pe moment pare plăcut. Dar după aceea, consecințele pot fi agonizante. Aplică din abundență loțiunea protectoare a Cuvântului lui Dumnezeu, cere Duhului Sfânt protecție și evită ispită.

Care este loțiunea protectoare împotriva păcatului?

Ce pot face ca s-o aplic în fiecare zi?

Kay Kuzma

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video