Focuri de artificii

„Atunci Samson a strigat către Domnul și a zis: ‘Doamne, Dumnezeule! Adu-ţi aminte de mine, te rog; Dumnezeule, dă-mi putere numai de data aceasta şi cu o singură lovitură să-mi răzbun pe Filisteni pentru cei doi ochi ai mei!’ Judecători 16:28

Istoria tragică a acestui tânăr, fenomenal de puternic şi totuşi slab, este foarte bine cunoscută. Rezultatul final, care ne inspiră milă, cauzat de pasiunea prostească a lui Samson pentru o femeie frumoasă, a determinat mai întâi pierderea părului său, apoi a puterii divine, urmată de pierderea libertăţii şi, în cele din urmă, a ambilor săi ochi, ceea ce a motivat actul său sinucigaş. Cererea lui chinuitoare reprezintă ţipătul sentimentelor pe care mulţi oameni le vor suferi luna aceasta, ochii lor fiind răniţi cu brutalitate în timp ce se uită la lucruri încântătoare.

Conform centrelor de control ale bolii, cabinetele de urgenţă ale spitalelor tratează în fiecare an aproximativ 12.000 de răniri datorate focurilor de artificii. Costul estimat este de mai mult de 24 de milioane de dolari. Una din cinci afecţiuni implică ochii, iar jumătate dintre acestea au ca rezultat orbirea sau scoaterea ochilor. Trei tipuri de focuri de artificii sunt cele mai periculoase pentru răniri: pocnitorile, rachetele de sticlă (care au cauzat 72 la sută din specializări) şi cele cu scântei (producând arsuri severe din cauză că ating temperaturi de câteva sute de grade, care pot topi şi aurul). În 1991, focurile de artificii au declanşat cam 25.000 de incendii, cauzând pagube ale bunurilor particulare, în valoare de mai mult de 33 milioane de dolari.

Mai puţin de douăsprezece state din SUA interzic toate focurile de artificii particulare; unele nu au nici un fel de legi, iar comenzile neregulamentare, făcute prin poştă sau contrabandă, împrăştie aceste articole explozive. Multe dintre răniri au loc din cauza folosirii greşite (aruncarea intenţionată spre oameni a unei rachete sau aruncarea la întâmplare, după ce a fost aprinsă) sau din cauza funcţionării greşite, cum ar fi: un zbor haotic, o explozie prematură sau ricoşarea pe o suprafaţă tare. Aproape 80% din răniri au loc în jurul datei de 4 iulie (Ziua Naţională a SUA, n.tr.) şi mai mult de jumătate afectează copii sau adolescenţi.

Focurile de artificii produc o distracţie foarte captivantă şi au o frumuseţe atrăgătoare, pe care Samson ar recunoaşte-o. Doar prea târziu el şi-a dat seama că seducătoarea Dalila va fi unul dintre ultimele lucruri pe care le va vedea vreodată. Cât de mare a fost costul şi cât de scurtă bucuria! Aceasta îmi aminteşte de proverbul: „Poate cineva să ia foc în sân, fără să i se aprindă hainele?” (Proverbe 6:27).

Doamne, ajută-mă să nu mă joc cu focul!

Isak Wessels

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor