Euforia alergătorului

„O inimă veselă este un bun leac, dar un duh mâhnit usucă oasele.” Proverbe 17:22

Sentimentul de fericire este cu siguranţă ceva pentru care ne luptăm şi merită să-l obţinem. Din nefericire, unii oameni se folosesc de droguri periculoase, ca să determine euforia. Cu mult timp în urmă am descoperit că o alergare bună, de o jumătate de oră, are aceleaşi rezultate, însă cu mult mai puţin risc.

Fenomenul este cunoscut şi sub denumirea de „euforia alergătorului”, şi cei mai mulţi alergători o simt după 30-40 de minute de alergare. Pentru unii este nevoie de mai mult timp, la alţii se instalează mai repede. Senzaţia este dată de un narcotic natural, produs de organism, numit endorfină beta. După o perioadă de activitate aerobică, susţinută, corpul eliberează această substanţă chimică în sânge, iar aceasta acţionează ca analgezic şi produce bună dispoziţie. Pe alergător, sentimentul de înviorare îl face să simtă că ar putea alerga continuu. Unii alergători numesc aceasta „a prinde al doilea vânt”.

Deseori, şi eu ajung la această „euforie a, alergătorului” în timp ce alerg, şi aceasta îmi dă energie din punct de vedere fizic şi mintal. De fapt, este cea mai creativă perioadă a mea. Îmi dau seama că cele mai inspirate gânduri şi idei îmi vin în timp ce fac exerciţiu fizic. Ori de câte ori sunt confuz, descurajat sau doar am nevoie de reîmprospătare, pur şi simplu încep să alerg. Ideile îmi vin în minte atât de repede, încât am nevoie de o secretară care să meargă pe bicicletă alături de mine, ca să le scrie pe toate. De ce sunt atât de creativ în timp ce alerg şi nu în timp ce stau la birou? Cred că aceasta se datorează calităţilor energizante ale mişcării şi acestor minunate beta-endorfine.

De fapt, cunosc un psihiatru care foloseşte mai degrabă pista de alergare decât canapeaua din biroul lui, pe care-şi consultă pacienţii. În loc să îi lase să se aşeze sau să se întindă, în timp ce îşi revarsă necazurile, el îi invită la o alergare, timp în care ei vorbesc. „Te uimeşte cât de mulţi pacienţi se simt grozav după consultaţie”, mi-a spus el. „Adevărul este că cele mai multe probleme pot fi rezolvate cu o alergare bună.”

Solomon ne spune că o inimă veselă este ca un leac. Ceea ce psihologii descoperă acum este faptul că organismul este deja echipat cu medicamentul care produce o inimă veselă – endorfinele. Aşa că oricui vă invită să vă îmbunătăţiţi dispoziţia, spuneţi-i: „Bună idee” şi invitaţi-i la o alergare de 7 km.

Ce poţi face ca să experimentezi „euforia” naturală a lui Dumnezeu când te simţi abătut?

Larry Richardson

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor