Vindecând răni

Dar te voi vindeca și îţi voi lega rănile, zice Domnul. Ieremia 30:17

O rană este întreruperea continuităţii pielii, de obicei din cauza unei răniri sau unei intervenţii chirurgicale. Dar, dacă sunt corect tratate, ne aşteptăm ca rănile noastre să se vindece.

Totuşi, uneori, ceva va bloca procesul natural de vindecare. Poate că v-a intrat o aşchie sau un ciob de sticlă în piele. La început, nu a fost chiar aşa de neplăcut. Dar, în loc să se vindece într-o zi sau două, rana s-a infectat, s-a înroşit şi a devenit dureroasă. Problema a fost cauzată de corpul străin intrat în piele.

Cancerul, distrugerea sistemului autoimun prin SIDA, sau o circulaţie săracă pot, de asemenea, să oprească vindecarea.

Uneori, este nevoie de măsuri medicale radicale, pentru a face faţă acestor bariere în procesul de vindecare. Dacă nu le îndepărtăm, pielea nu va funcţiona niciodată aşa cum ar trebui, pentru ca vindecarea să aibă loc. Nu va putea niciodată să acţioneze în prima linie de apărare împotriva infecţiei.

Aşa cum pielea noastră trebuie să fie nevătămată pentru a funcţiona, la fel trebuie să fim şi noi, dacă vrem să atingem potenţialul nostru creştin, deplin. Din nefericire, în mod ascuns şi deseori neobservat, infecţiile ne afectează viaţa spirituală. Suntem infectaţi de obiceiuri distructive, impregnaţi cu idoli pe care îi considerăm mai valoroşi decât orice altceva, umpluţi cu sentimente rănite, maligne, sau suferim fie de un respect de sine scăzut, fie de atot-suficienţă – toate acestea oprindu-ne să fim creştini sănătoşi. Doar sub îndrumarea spirituală a Duhului Sfânt putem identifica şi trata aceste arii problemă.

Chiar când are loc vindecarea, în urmă pot rămâne cicatrice care să ne reamintească de rană. Unele sunt abia observabile; altele urâte şi evidente. Ele pot deveni însă simboluri fie pentru recunoştinţă, fie pentru vinovăţie. Din moment ce vom avea aceste cicatrice până când Isus va reveni şi ne va reînnoi complet, acum avem nevoie de ajutorul Duhului Sfânt, ca să luăm o atitudine potrivită faţă de ele. Trebuie să-I dăm voie Maestrului Medic să direcţioneze procesul nostru de vindecare.

Interesant, în cer, doar Isus va mai avea cicatrice – cicatricele mele şi ale dumneavoastră, de pe Calvar!

Când priveşti la o anumita cicatrice de pe corpul tău, ce îţi aminteşti?

Ce îţi va aminti în întreaga veşnicie privind la cicatricele lui Isus?

De ce să nu-I mulţumeşti pentru aceste cicatrice?

Dale Marcotte & Don & Lynn Nicolay

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor