Atitudinea lui Hristos

Să aveţi în voi gândul [atitudinea] acesta, care era şi în Isus Hristos. Filipeni 2:5

Fiind capelan de poliţie, întâlnesc o mulţime de oameni care au probleme de atitudine. Criminalii cu o atitudine rea sunt periculoşi. Ofiţerii de poliţie cu o atitudine rea pot produce foarte mult necaz pentru ei şi pentru alţii. Cuvântul „atitudine” este definit, în parte, ca o stare sau o condiţie a minţii. Starea minţii noastre determină modul cum lăsăm lucrurile vieţii să ne afecteze. În mod negativ, aceasta poate duce la boală emoţională sau fizică. Dar putem, într-o mare măsură, să ne controlăm atitudinea şi să ne determinăm astfel sănătatea.

În Counsels on Health, Ellen White scria: „Ceea ce aduce boală trupului şi minţii la aproape toţi oamenii sunt sentimentele de lipsă de satisfacţie şi suspinele de nemulţumire” (pag. 631, 632). Lucrul despre care vorbeşte Ellen White este o problemă de atitudine, căreia trebuie să i se facă faţă.

Atitudinea are un incredibil impact asupra vieţii. Este mai importantă decât faptele, trecutul, educaţia, banii, circumstanţele, eşecurile, succesele, înfăţişarea, talentele, îndemânările, ce cred ceilalţi oameni, ce fac sau ce spun ei. Chuck Swindoll a făcut odată afirmaţia că atitudinea va face sau va distruge o firmă, o biserică sau un cămin. Lucrul remarcabil este că, în fiecare zi, avem de făcut o alegere cu privire la atitudinea pe care o vom îmbrăţişa în acea zi. Nu ne putem schimba trecutul sau faptul că oamenii vor acţiona într-un anume fel. Nici nu putem schimba inevitabilul. Singurul lucru pe care îl putem face este să mergem mai departe pe drumul nostru. Sunt convins că viaţa este 10% ceea ce mi se întâmplă şi 90% cum reacţionez la aceasta. La fel este şi cu tine – suntem responsabili de atitudinea noastră.

Apostolul Pavel a scris în Filipeni 4:8.9 că trebuie să ne umplem minţile cu ceea ce este adevărat, cinstit şi corect. El a spus să ne gândim la lucruri care sunt nobile, curate şi frumoase. Noi trebuie să ne preocupăm de lucrurile bune şi să urmăm principiile corecte. Când facem aceasta, Pavel spune că „Dumnezeul păcii va fi cu [noi]”. Aceasta face bine sănătăţii emoţionale, fizice şi spirituale.

Ce capete aspre ale atitudinii tale trebuie polizate pentru a avea o atitudine ca aceea a lui Isus Hristos?

Jim Cox

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor