Linia copacilor

Înainte de pieire, inima omului se îngâmfă, dar smerenia merge înaintea slavei. Proverbe 18:12

În toţi anii mei de exerciţiu fizic, am descoperit că în corpul meu se duce o bătălie între putere şi flexibilitate, două scopuri care aproape par opuse. Vreau să fiu puternic, aşa că. de obicei, mă concentrez asupra activităţilor care întăresc (ridicare de greutăţi, alergare, flotări, etc.), care îmi fac muşchii tari şi rigizi. Dar ştiu că trebuie să fiu şi flexibil. Dacă neglijez rutina mea de gimnastică de întindere (stretching), aş putea cu uşurinţă să încordez un muşchi tensionat într-un moment nepotrivit.

Urcând pe piscurile maiestuoase ale munţilor Sierra Nevada, îmi amintesc de importanţa flexibilităţii. Cu cât înălţimea muntelui creşte, copacii încep să dispară, iar pe la 3000 m încetează să mai crească. Acest punct de tranziţie se numeşte linia copacilor. Aproape de linia copacilor, deseori se văd câţiva copaci răsuciţi şi cu o înfăţişare caraghioasă, îndoiţi permanent de vânturile neîncetate. Deasupra liniei copacilor, stejarul cel puternic nu poate supravieţui în biciuirea vântului şi în solul sărac. La altitudine marc, terenul golaş şi pietros pare aproape golit de viaţă. Aproape, dar nu chiar.

Priviţi acum în jos şi veţi vedea salcia suplă şi moale, crescând printre pietre, înflorind la o înălţime de nu mai mult de 15 cm. În timp ce vânturile puternice vor crăpa şi vor rupe stejarul puternic de pe vârfurile stâncoase, umilele sălcii se apleacă şi vântul trece printre ele.

Este ca şi cum Dumnezeu a aşezat înaintea noastră o mare lecţie vizuală, ca să ne amintească de faptul că la înălţimile ridicate ale existenţei umane nu există loc pentru mândri şi îngâmfaţi. Aici, doar cei smeriţi şi umili vor supravieţui. Cu siguranţă. Dumnezeu nu descurajează ambiţia şi aspiraţia, Iosif şi Daniel au arătat amândoi o mare înţelepciune în situaţii de criză şi un profil puternic în politica mondială. Dar să nu îndrăznim să urcăm singuri pe aceste înălţimi, deoarece, ca şi stejarul cel puternic, vom fi măturaţi de pe munte.

Aşa că, în rutina mea de antrenare, ţintesc să fiu la fel de puternic ca un stejar, dar şi la fel de suplu ca o salcie. Astfel pot învăţa să stau tare pentru principii, împotriva vânturilor puternice ale ispitei, dar şi să mă îndrept spre voinţa Tatălui meu ceresc, în modestie şi umilinţă.

Doamne, fă-mă să stau tare pentru principii şi să fiu modest şi umil în timp ce urc spre inălțimile posibilităţii, prin voinţa Ta. Amin!

Larry Richardson

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor