Un Sabat plăcut

Dacă îţi vei opri piciorul în ziua Sabatului, ca să nu-ţi faci gusturile tale în ziua Mea cea sfântă; dacă Sabatul va fi desfătarea ta, ca să sfinţeşti pe Domnul slăvindu-L…. atunci te vei putea desfăta în Domnul. Isaia 58:13.14

Sabatul a fost întotdeauna o desfătare pentru mine, dar doar în timpul celor şase săptămâni pe care familia mea le-a petrecut studiind în Israel am descoperit cu adevărat oneg Shabbat-ul (desfătarea Sabatului) şi ce poate însemna el pentru sănătatea şi fericirea familiei.

Veniţi cu mine pentru câteva momente să vizităm un cămin evreiesc, în Israel, în timp ce membrii familiei urează bun venit Sabatului.

O faţă de masă albă este aşezată pentru masa de Sabat. Pe ea se odihnesc două pâini împletite (challah), o sticlă cu vin (noi vom folosi must) şi o cupă, sfeşnice de argint, lumânări şi flori. Membrii familiei şi-au pus cele mai bune haine. Toţi sunt gata să primească regalitatea – „Regina Sabat”.

Cu mult înainte de apusul soarelui, familia, în aşteptarea ei nerăbdătoare, începe sărbătorirea Sabatului. Mama are obiceiul să primească în mod oficial Sabatul, aprinzând lumânările pentru Sabat. Copiii privesc cum aprinde lumânările. Apoi auzim rugăciunea ei de binecuvântare pentru familie;„Dă-mi mie şi familiei mele şansa de a ne odihni cu adevărat în această zi de Sabat.”

Tatăl îi ia tandru pe copii în braţe sau îşi pune mâinile pe capetele lor plecate şi rosteşte câte o binecuvântare pentru fiecare.

Apoi, pentru toţi, vine binecuvântarea preoţească: „Domnul să te binecuvânteze şi să te păzească; Domnul să facă să lumineze Faţa Lui peste tine şi să Se îndure de tine! Domnul să-Şi înalţe Faţa peste tine şi să-ţi dea pacea.”

Locul de onoare al femeii în Sabat şi poziţia ei înălţată în cămin sunt apoi din nou subliniate, în timp ce soţul cântă soţiei sale din Proverbe 31, lăudându-i virtuţile: „Multe femei au o purtare cinstită, dar tu le întreci pe toate!”

Urmează masa de Sabat, cu o binecuvântare specială peste pâinea challah, şi Sabatul special începe. În Sabat, familia mănâncă cea mai bună mâncare din toată săptămâna. În timpul mesei, familia cântă din inimă imnuri vesele pentru masă, reflectând simţămintele şi dispoziţia Sabatului. Prin mâncare, cântare şi părtăşie, familia poate uita poverile din timpul săptămânii, grijile şi necazurile.

Ce ai putea face, ca să faci din Sabat o desfătare mai mare pentru familia ta?

Richard M. Davidson

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor