Pâine pentru viaţă

„Eu sunt pâinea vie care s-a coborât din cer. Dacă mănâncă cineva din pâinea aceasta, va trăi în veac; şi pâinea pe care o voi da Eu este trupul Meu, pe care îl voi da pentru viaţa lumii.” Ioan 6:51

În dimineaţa aceasta răcoroasă de primăvară, stau în faţa cântarului meu de bucătărie, cântărind diferite ingrediente într-un castron mare maro. Este ziua în care fac pâine, este timpul să-mi umplu din nou cămara cu pâinile brune ale vieţii, aşa cum numea tatăl meu pâinea. Nici o masă nu era completă pentru el, fără o felie din pâinea pe care o făcea mama mea.

Mama m-a învăţat să fac pâine din făină integrală, de care se bucura întotdeauna familia mea, deseori citând: „Este o datorie sacră a celor care gătesc să înveţe cum să prepare hrană sănătoasă… Este nevoie de gândire şi grijă pentru a face o pâine bună; dar este mai multă religie într-o bucată de pâine decât cred mulţi” (Divina vindecare, p. 285).

Şi aşa duc mai departe tradiţia, deşi acum familia mea a crescut şi aş putea foarte uşor să cumpăr pâine integrală din oraş. Pentru mine, este aproape un exerciţiu spiritual să frământ coca moale, să-i dau formă şi să o pun în tăvi, apoi să aştept să crească. Şi în timp ce pâinea se coace, aroma care face să îţi lase gura apă umple toată casa.

Cu plăcere, împart pâinile maronii cu o tânără mamă foarte ocupată şi cu micuţii ei de lângă noi, sau cu prietenul meu pensionar, a cărui soţie nu mai poate găti şi coace, cum făcea cândva.

În timp ce măsor şi amestec ingredientele, mă gândesc la ce metafore spirituale aş putea găsi. Făina – sâmburele întreg al Cuvântului lui Dumnezeu. Drojdia – lucrarea dragostei lui Dumnezeu în viaţa mea. Sarea – Isus a zis; „Voi sunteţi sarea pământului” (Matei 5:13). Mierea – spiritul dulce al dragostei pentru Dumnezeu, pentru familie, pentru toţi pe care îi întâlnesc. Uleiul – Duhul Sfânt. Apa – apa vie pe care a oferit-o Isus (vezi Ioan 4:10.14). Pâinea – deplinătatea vieţii lui Isus şi a jertfei Sale când S-a numit pe Sine Pâinea Vieţii.

Doamne, dă-mi această pâine a vieţii, ca să pot trăi prin ea, acum şi în veşnicie.

Provocare: poţi învăţa să faci o pâine bună, hrănitoare.

Velda Nelson

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor