Odihna de stress

Veniţi la Mine toţi cei trudiţi şi împovăraţi şi Eu vă voi da odihnă. Matei 11:28

Imaginaţi-vă că vă întoarceţi cu maşina acasă dintr-o călătorie în care aţi admirat diferite peisaje şi vă găsiţi în Amityville, New York. Este ora două noaptea. Sunteţi singur. Luând o direcţie greşită, vă găsiţi într-o parte sinistră a oraşului. Priviţi la indicatorul de benzină. E pe roşu.

Trăgând pe dreapta, ieşiţi în întuneric, ca să căutaţi un telefon public. Deodată, auziţi paşi grei în urmă. Priviţi înapoi, apoi în stânga şi în dreapta, dar nu vedeţi pe nimeni. Paşii sunt din ce în ce mai grăbiţi, mai apropiaţi şi apoi o mână uriaşă vă prinde faţa, înăbuşindu-vă strigătul.

Cum vă simţiţi? Ştiinţa a arătat că trupul nostru răspunde automat la situaţii stresante. Numim acest răspuns „luptă sau fugi”. Stresul cauzează anumite schimbări care au loc imediat în organismul nostru:

• Circulaţia, respiraţia şi funcţiile muşchilor se accelerează.

• Apare în sânge mai mult zahăr bogat în energie.

• Mecanismele de coagulare a sângelui se accelerează.

• Celulele sângelui intră în fluxul sanguin din locurile de depozitare.

• Simţurile devin mai ascuţite.

• Sistemul digestiv se opreşte temporar.

Aceste răspunsuri te ajută să faci faţă urgenţelor din viaţă. Dar ce s-ar întâmpla dacă aceste procese ar avea loc în corpul tău 10 ore pe zi, timp de 10 ani, şi niciodată să nu poţi să le opreşti? Unii oameni trec prin viaţă grăbindu-se şi luptând, ca şi cum o mână uriaşă i-ar ştrangula toată ziua. Aceasta se numeşte stres.

Dar nu trebuie să fie aşa. Există o cale de a găsi odihnă. O parte din soluţie se află în percepţia noastră de viaţă. De obicei, facem faţă mai bine necazului, dacă intercalăm câteva pauze pe zi.

Şi credeţi-L pe Dumnezeu pe cuvânt, când spune: „Adu-ţi aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti… Să nu faci nici o lucrare în ea” (Exod 20,8-10) şi veţi găsi că necazurile dumneavoastră nu sunt chiar aşa de grele. O zi pe săptămână vă puteţi odihni de acel sentiment de stres extrem, pe care l-aţi simţi, dacă cineva v-ar prinde. Dumnezeu v-a dat voie.

Când simţi presiunea crescând în timpul zilei de azi, ia o mică pauză.

Şi nu uita să te odihneşti în Sabat!

(pe baza unui articol al NAD Church Ministries)

Nancy Newball

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor