Întâlnirile sociale și lăcomia

Dacă stai la masă la unul din cei mari, ia seama ce ai înainte: puneţi un cuţit în gât, dacă eşti prea lacom. Proverbe 23:1

Relaţiile cu alţii sunt o parte importantă dintr-un stil de viaţă sănătos, fie că e vorba de mesele de părtăşie de la biserică, de picnicuri, nunţi sau de alte aniversări.

Dar când mergi la aceste evenimente speciale, sfatul din Proverbe 23,1 este: Nu mânca tot ce se serveşte. Chiar şi la cele mai înalte nivele ale societăţii („când stai la masă cu unul din cei mari”), sfatul este să „iei seama ce ai înainte”. Faptul că găseşti o varietate incredibilă de mâncăruri şi toate sunt atât de gustoase, nu îţi dă dreptul să te îndopi. De fapt, Solomon spune că ar trebui „să-ţi pui un cuţit în gât, dacă eşti prea lacom”.

Scriptura dă acest sfat pentru două motive bune. Mai întâi, dacă mănânci din toate şi prea mult, nu este sănătos. În al doilea rând, gândeşte-te la exemplul pe care ai putea să-l dai, alegând felurile de mâncare sănătoase şi mâncând cu moderaţie.

Nu boicota un eveniment social doar pentru că hrana servită nu se potriveşte standardelor tale dietetice. Ia exemplul lui Isus.

„În timp ce Hristos accepta invitaţii la sărbători şi întâlniri, el nu lua din toată hrana care I se oferea, ci mânca în linişte doar ceea ce era potrivit nevoilor sale fizice, evitând multele lucruri de care nu avea nevoie. Ucenicii Săi erau frecvent invitaţi împreună cu El şi conduita Lui era o lecţie pentru ei, învăţându-i să nu cedeze apetitului, mâncând prea mult sau mâncând hrană nesănătoasă. El le-a arătat că anumite mâncăruri puteau fi evitate şi altele alese.

Hristos mergea la aceste sărbători, pentru că El dorea să le arate celor care se excludeau din societatea semenilor lor cât de greşiţi erau. El dorea să-i înveţe că adevărul era dat, ca să fie împărţit celor care nu-l aveau.” (Ellen G. White, Manuscript Releases, voi. 7, p. 412)

Aşa că bucuraţi-vă de întâlnirile cu alţii, dar amintiţi-vă: „Un exemplu corect va face mai mult pentru binele lumii decât toată mărturisirea noastră.” (Parabolele Domnului Hristos, p. 305).

Cum poţi fi un exemplu pozitiv pentru alţii, la următorul eveniment social la care vei participa?

John A. Scharffenberg

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor