Manevra „Heimlich” a Duhului Sfânt

„Adevărat îţi spun că, dacă nu se naşte cineva din apă şi din Duh nu poate să intre în împărăţia lui Dumnezeu… Nu te mira că ţi-am zis: Trebuie să vă naşteţi din nou.” Ioan 3:5 – 7

Eram împreună cu rudele noastre la un restaurant mexican. Dintr-o dată, Oscar s-a ridicat, s-a aplecat peste masă şi şi-a mişcat gura, ca şi cum ar fi vrut să vorbească. Şi-a dus mâna la gât, iar ochii aveau o privire sălbatică. Se numeşte o „coronară de cafea”. Se întâmplă atunci când intră pe trahee o bucată de mâncare şi persoana respectivă nu mai poate respira. La prima vedere, arată ca o criză de inimă. Dar nu este. Şi fără ajutor imediat, persoana mai are de trăit doar patru minute.

Dr. Henry Heimlich a descris, în 1974, tratamentul de urgenţă, menit să salveze o persoană care se îneacă cu hrană şi astăzi mii de oameni din toată lumea datorează viaţa acestui medic inventiv. Şi Oscar la fel.

Soţul meu a recunoscut imediat problema. „Se îneacă”, a strigat el. Sărind de pe scaun, a trecut în spatele lui Oscar, l-a prins de mijloc, şi-a împreunat mâinile într-un pumn şi le-a smucit spre piept. Oscar a tuşit şi a dat afară o bucăţică mică de mâncare, a respirat şi recunoscător s-a prăbuşit pe scaun. Se terminase cu bine.

Jan a folosit „manevra Heimlich” ca să salveze viaţa lui Oscar. Ea forţează diafragma să se curbeze spre piept, creând un curent de aer sub presiune, prin trahee, unde s-a aşezat bucata de mâncare, făcând să poată fi aruncată afară.

Într-un fel, e ca şi cum te-ai fi născut din nou. Pentru un moment, Oscar a luptat disperat şi îi era imposibil să câştige singur. Apoi cu ajutor – manevra Heimlich – Oscar a primit o a doua şansă de a trăi.

Cu toţii suntem într-o disperată luptă pentru vieţile noastre – înecându-ne în păcat. Nu contează ce este: ucidere, adulter, jocuri de noroc, pornografie, calomnie, bârfă, invidie, mândrie, supraalimentaţie, egoism. Orice violare a legii morale sau naturale a lui Dumnezeu este păcat. Orice are prioritate în vieţile noastre, mai presus de supunerea şi onorarea lui Dumnezeu, blochează traheea noastră spre salvare.

Dar Dumnezeu are o „manevră Heimlich”, ca să ne mântuiască. Se numeşte a fi născut din nou. Cu ajutorul Duhului Sfânt, păcatul din cauza căruia ne înecăm poate fi scos din vieţile noastre şi putem încă o dată să respirăm aerul dătător de viaţă al lui Dumnezeu.

Cere Duhului Sfânt să te convingă de păcate, pocăieşte-te şi apoi bucură-te de respiraţia de aer proaspăt, pe care Duhul Sfânt o va aduce în viaţa ta. Poţi fi născut din nou – şi să intri în împărăţia lui Dumnezeu.

Kay Kuzma

Acest articol face parte din cartea „Dacă vrei să trăiești” de Jan Kuzma

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video