Păstrându-ți cupa dragostei plină

„Tu îmi ungi capul cu untdelemn şi paharul meu este plin de dă peste el. Da, fericirea şi îndurarea mă vor însoţi în toate zilele vieţii mele şi voi locui în Casa Domnului până la sfârşitul zilelor mele.” Psalmul 23:5-6

Adânc în inima ta se află o cupă. Nu din porţelan fin, argint sau aur, ci o cupă de sentimente şi emoţii care, atunci când este plină, face ca viaţa să merite să fie trăită. Eu o numesc cupa dragostei. Ea măsoară gradul tău de mulţumire. În esenţă, este bunăstarea ta psihologică.

Dragostea despre care scriu nu este dragostea romantică, ci dragostea agape – un principiu, nu neapărat golit de emoţie, dar nici dependent de ea. Este dragostea dăruită fără vreo condiţie ataşată, ci doar pentru că cealaltă persoană există. Când o experimentăm, endorfinele – substanţe chimice asemănătoare morfinei – ajung în creier, producând un sentiment de siguranţă, pace şi calm. Cineva se simte bine, pentru că se simte intrinsec valoros.

Când cupa ta se goleşte, te simţi neiubit, respins, fără valoare şi gol – nu ai nimic de dat. O cupă secată îţi face lumea în care trăieşti negativă. Mânie, critică, sarcasm, vină şi amărăciune se grăbesc înăuntru să umple golul.

Dumnezeu poate să intre într-o viaţă care este plină de ură şi egoism. El o poate schimba. Într-un sens, acesta este înţelesul convertirii. Nimeni nu este mai presus de puterea dragostei vindecătoare a lui Dumnezeu. Dar chiar dacă Dumnezeu poate s-o facă, asta nu înseamnă că trebuie să-L lăsăm doar pe El s-o umple. Domnul ne dă ocazia să fim poarta lui de intrare. Oamenii care flămânzesc după dragoste pot să aibă nevoie mai întâi să experimenteze puţină dragoste în acţiune – de la alte fiinţe omeneşti. Îi ajută să-şi dea seama că vieţile lor sunt goale. Apoi, îi putem îndrepta spre Sursa dragostei depline.

Dacă te simţi gol, cere-I lui Dumnezeu să te umple. El va răspunde imediat. Şi caută-i pe alţii care pot umple cupe. Apoi, când cupa ta se umple sau e plină, mergi şi începe să umpli cupele de dragoste ale celorlalţi. Poate că nu simţi că îi iubeşti, dar nu contează. Dumnezeu nu-ţi cere să simţi că iubeşti. El îţi spune doar să iubeşti. Faptele dragostei sunt importante. Dragostea este ceva ce faci. Şi atunci când iubeşti, atât tu, cât şi cel a cărui cupă o umpli, veţi începe să trăiţi din abundenţă!

Tată iubitor, umple-mi cupa cu dragostea Ta, ca să-i pot umple şi pe alţii. Amin.

Acest articol face parte din cartea „Dacă vrei să trăiești” de Jan Kuzma

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video