Joseph Bates invadează Sudul

Dumnezeul meu a trimis pe îngerul Său şi a închis gura leilor, care nu mi-au făcut niciun râu. (Daniel 6:22)

Din cauză că majoritatea liderilor milleriţi erau şi aboliţionişti, millerismul nu a fost bine primit în Sud. Dar cererile pentru predicatori continuau să vină. La Conferinţa Generală a milleriţilor, în 1843, s-a luat hotărârea să nu fie trimişi predicatori în statele sclavilor, din cauza pericolelor.

Dar la începutul anului 1844, Joseph Bates a primit convingerea că Dumnezeu îl chemase să slujească atât sclavilor, cât şi stăpânilor lor. Îndrăzneţul misionar, după un succes destul de nesemnificativ în Maryland, s-a văzut pus în faţa unei provocări, fiind denunţat de un lider metodist laic, care a atacat violent „doctrina celei de-a doua veniri”. În plin atac, acel om „a început să spună că vrea să ne alunge [din oraş], pe calea ferată”.

„Suntem pregătiţi pentru acest lucru, domnule”, i-a replicat Bates.„Dacă pui o şa, suntem gata să plecăm călare, nu pe jos.” „Să nu crezi”, a continuat el, „că am străbătut şase mii de mile prin gheaţă şi zăpadă, pe banii noştri, ca să proclamăm strigarea de la miezul nopţii, fără ca mai întâi să ne oprim pentru a vedea care sunt costurile. Şi acum, dacă Domnul nu mai are o lucrare pe care să o facem, noi [cu bucurie] suntem gata să fim aruncaţi în fundul golfului Chesapeake şi să stăm acolo până vine Domnul. Dar dacă El încă are o lucrare pentru noi, voi nu vă puteţi atinge de noi!”

În altă ocazie, un judecător din Sud l-a abordat pe Bates, spunându-i că auzise că acesta era un aboliţionist care a venit să „le ia sclavii”.

„Da, domnule judecător!” i-a răspuns Bates.„Sunt un aboliţionist şi am venit să vă iau sclavii, dar şi pe dumneavoastră!”

Bates şi colegul său erau plini de recunoştinţă că pot duce acest mesaj şi sclavilor. În unele ocazii, chiar preferau să meargă pe jos de la o întâlnire la alta, pentru a putea vorbi cu sclavii pe care îi întâlneau în afara reuniunilor albilor. „Sărmanii sclavi”, scria el, „se desfată” ascultând mesajul advent, „în special auzind că jubileul este atât de aproape. Ei sorb acest mesaj aşa cum un bou bea apa şi, din câte am auzit, cred că mulţi dintre ei vor fi pregătiţi atunci când Isus Se va întoarce.”

Dumnezeu nu a spus niciodată că umblarea noastră prin lume va fi una uşoară. Dar El ne-a făgăduit că, dacă îi suntem credincioşi Lui, El ne va binecuvânta şi va fi cu noi.

Ca şi creştini, noi Îl putem lăuda pe Dumnezeu pentru binecuvântările Sale de fiecare zi.

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video