Mesaj puternic/mesager obişnuit

Domnul i-a zis: „Ieşi şi stai pe munte înaintea Domnului!” Şi iată că Domnul a trecut pe lângă peşteră. Şi înaintea Domnului a trecut un vânt tare şi puternic, care despica munţii şi sfărâma stâncile. Domnul nu era în vântul acela. Şi, după vânt, a venit un cutremur de pământ. Domnul nu era în cutremurul de pământ. Şi, după cutremurul de pământ, a venit un foc. Domnul nu era în focul acela. Şi după foc, a venit un susur blând şi subţire. (1 împăraţi 19:11-12)

Adesea, Dumnezeu foloseşte cele mai obişnuite lucruri. Şi asta e bine, pentru că majoritatea dintre noi suntem oameni obişnuiţi, de rând. Aşa era şi William Miller.

Experienţa lui Timothy Cole, pastor al bisericii Christian Connexion, din Lowell, Massachusetts, demonstrează acest lucru. La sfârşitul anilor 1830, auzind de succesul uimitor al lui William Miller, Cole l-a invitat să ţină o serie de întâlniri în biserica lui. Ajuns în gară pentru a-l întâmpina pe evanghelistul de succes, el se aştepta să întâlnească un bărbat prezentabil, a cărui înfăţişare să îi egaleze reputaţia. Cole privea cu atenţie pasagerii care coborau din tren, dar niciunul dintre ei nu corespundea cu cel pe care şi-l imagina el. În cele din urmă, un bărbat mai în vârstă, cu un uşor tremur, a coborât din trenul de călători. Spre dezamăgirea lui Cole, „bătrânelul” s-a dovedit a fi Miller. În acel moment i-a părut rău că l-a invitat.

Vizibil ruşinat, Cole l-a condus pe Miller pe uşa din spate a bisericii şi, după ce i-a arătat amvonul, a mers şi s-a aşezat în biserică. Miller s-a simţit puţin neglijat, dar a început programul. Dar, după ce l-a ascultat doar 15 minute, s-a ridicat în picioare şi a mers în faţă, aşezându-se alături de Miller la amvon. Timp de o săptămână, Miller a avut prezentări în fiecare zi şi în luna următoare s-a întors pentru o nouă serie de prezentări. Întâlnirile de reînviorare au fost un succes, iar Cole a fost în mod real câştigat de Miller.

Adevărul este că Dumnezeu poate face lucruri extraordinare cu oameni obişnuiţi. Maine Wesleyan Journal îl descria pe Miller ca fiind un „simplu fermier”, dar scria că el „reuşeşte să capteze atenţia auditoriului său timp de o oră şi jumătate, chiar două”. Nu era vorba de om, ci de mesaj. Mesajul lui William era unul sincer, logic şi biblic. Pe lângă acestea, era caracterizat şi de puţin umor. Într-o ocazie, fiind criticat pentru ideile sale, a spus următoarele: „Ei spun că sunt nebun şi că am fost la casa de nebuni timp de şapte ani; dacă ar fi spus că de cincizeci şi şapte de ani trăiesc într-o lume nebună, atunci aş pleda vinovat.”

Dumnezeu l-a folosit pe Miller. El te poate folosi şi pe tine, dacă îl laşi.

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video