Descoperirea uimitoare a lui Miller

Şi el mi-a zis: „Până vor trece două mii trei sute de seri şi dimineţi; apoi Sfântul Locaş va fi curăţit!” (Daniel 8:14)

Miller nu a evitat aspectele mai puţin interesante ale Bibliei, precum cronologia. „Fiind convins pe deplin că «toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos», că nu este rezultatul voinţei omului, ci a fost scrisă de oameni sfinţi care au fost inspiraţi de Duhul Sfânt şi scrisă spre învăţătura noastră, că prin răbdarea şi mângâierea adusă de Scriptură noi putem avea speranţă, nu am putut privi partea cronologică a Bibliei altfel decât ca fiind parte a Cuvântului lui Dumnezeu şi la fel de vrednică de atenţia noastră precum oricare altă parte a Bibliei.”

„De aceea, am simţit că în încercarea de a înţelege ceea ce Dumnezeu, în mila Sa, a văzut potrivit să ne descopere, eu nu aveam niciun drept să sar peste perioadele profetice. Văzând că evenimentele prezise a se împlini în zile profetice se împlineau în tot atâţia ani literali, că Dumnezeu, în Numeri 14:34 şi Ezechiel 4:4-6, ne-a spus că o zi este egală cu un an…, atunci am considerat timpul a fi simbolic şi o zi ca reprezentând un an, în conformitate cu scrierile din toate comentariile standard protestante. Şi atunci, dacă am putea obţine vreun indiciu referitor la timpul de începere, cred că puteam primi călăuzire pentru a afla timpul aproximativ pentru încheiere şi, pentru că Dumnezeu nu ne-ar face o descoperire care să nu ne fie de folos, le priveam ca fiind indicatoare care arătau spre timpul în care putem aştepta cu încredere venirea” lui Hristos.

Bazându-se pe Daniel 8:14, Miller a interpretat curăţarea sanctuarului ca fiind curăţarea pământului prin foc, la a doua venire. Şi pentru că învăţaţii în ale Bibliei erau cu toţii de acord că data de începere a celor 2 300 de seri şi dimineţi a fost anul 457 î.Hr., Miller a concluzionat, în deplină armonie cu ceilalţi scriitori preocupaţi de profeţii, că profeţia din Daniel avea să se împlinească în jurul anului 1843.

Diferenţa de păreri cu privire la Daniel 8:14 nu era dată de timpul împlinirii acestei profeţii, ci de natura evenimentului care avea să aibă loc. În 1818, Miller a ajuns la concluzia uimitoare că „în aproximativ douăzeci şi cinci de ani… toate lucrurile acestei lumi îşi vor găsi sfârşitul; toată mândria şi puterea, pompa şi frivolitatea, răutatea şi prigoana vor lua sfârşit şi că în locul împărăţiilor acestei lumi, mult dorita împărăţie cerească şi paşnică a lui Mesia îşi va începe domnia”.

Venirea lui Isus încă este năzuinţa supremă.

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video