Cum e mai bine?

„Si fiindca Lot zabovea, barbatii aceia l-au apucat de mana, pe el, pe nevasta-sa si pe cele doua fete ale lui, caci Domnul voia sa-l crute; l-au scos si l-au lasat afara din cetate.” Genesa 19:16

Exista o poveste despre un vultur care, primavara, pe vremea cand raurile se dezgheata, zbura in inaltul cerulului cautand ceva de mancare. Urmand cursul unui rau a vazut un soarece de camp care era captiv pe o bucata de gheata fiind astfel purtat in josul raului. Observand aceasta prada usoara, a coborat si aterizand pe gheata a omorat acel soricel si a inceput sa il manance.

In timp ce manca a vazut ca bucata de gheata se apropia rapid de o casacada, dar fiind determinat sa-si termine masa, crezand ca va avea timp si sa isi ia zborul in ultimul moment, a continuat sa manance.
In timp ce bucata de gheata se apropia de cascada, vulturul si-a terminat masa. Satisfacut de acest mic dejun, si-a desfacut aripile si a incercat sa se ridice exact cand gheata cadea in cascada. Numai ca in timp ce manca, nu a observat cum caldura ghearelor sale a facut ca acestea sa fie prinse de gheata. Si oricat a incercat, nu a reusit sa se elibereze de povara care il tragea spre stancile care aveau sa il omoare.
Citind aceasta intamplare, nu mi-am putut opri gandul care se indrepta spre o alta intamplare, aceasta facand parte din istoria noastra, a oamenilor.

In Genesa capitolul 19, gasim mult cunoscuta ilustrare a vietii lui Lot in Sodoma. Cunoastem bine relatarea asa ca ma voi opri doar asupra a catorva ganduri:

Iata cateva ganduri:

1. In fiecare zi alegem.

Intr-o zi din pricina certurilor dintre pastori, Lot si Avraam s-au departit, Lot alegand campia Iordanului, aproape de Sodoma. Motive avea: hrana mai multa, spatiu mai mult, stare materiala mai buna, orasul mai aproape. Si nu acestea ne arata problema ce statea sa apara, ci faptul caci cortul lui Lot se apropia tot mai mult de Sodoma, pana cand a devenit si el un locuitor al lui. E adevarat, castigul zilnic, fericirea, spatiul etc. ne sunt necesare, dar prima intrebare este: oare se merita cu orice pret?

2. Lot sedea la poarta Sodomei.

Cei doi ingeri au ajuns la Sodoma seara, si putin ma tulbura gandul ca Lot se afla la poarta Sodomei, si de aceea imi dau seama care a fost pretul platit. De ce? Pentru ca seara, locul lui nu era acolo. Locul lui era acasa la altarul de seara. Si cred ca atmosfera acasa la el era alta decat cea din cortul asezat lui stejarul lui Mamre. De aici a doua intrebare. In fiecare zi alegem, si dorim ca deciziile noastre sa ne aduca fericirea, dar inainte de „orice pas facut, cerem sfatul de la Domnul?”

3. Lot zabovea. 

Am stat mult, si m-am gandit la motivul zabovirii lui Lot, si poate sunt gresit, dar am ajuns la concluzia ca in mintea sa era urmatorul gand, sau urmatoarea intrebare: Cu Dumnezeu sau fara Dumnezeu? Cum e mai bine?

Mi-am dat seama ca in fiecare zi raspundem si noi la aceasta ultima intrebare. Incepand cu foaia din banca in timpul unui examen, facand o alegere de casatorie, respectand un cuvant, alegand cine sa aiba ultimul cuvant, incheind un contrat, etc.

Poate ca iti pui aceasta intrebare CU DUMNEZEU SAU FARA DUMNEZEU, CUM E MAI BINE?

Raspunsul se afla in Genesa 19!

Dar ti-l ofer si eu: Mai bine e cu Dumnezeu!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor