A jellem valódi próbája

„Én fiam, erősödj meg a Jézus Krisztusban való kegyelemben… Te azért a munkának terhét hordozzad, mint Jézus Krisztus jó vitéze.” (Timótheushoz írt II. levél 2,1–3)

A Jézus Krisztusért végzett munkánk sikeréhez az első győzelmeket otthon kell kivívnunk.

Létfontosságú az otthoni és iskolai fegyelmezés, szeretettel. Jó példánkkal értessük meg a gyerekekkel és fiatalokkal, hogyan gondolkodhatnak erről bölcsen, és miként gyakorolhatnak önuralmat, hogyan maradhatnak hűségesek. Igaz, hogy Isten szeret bennünket, a boldogságunkat munkálja, és ha törvényének mindig engedelmeskedtünk volna, sohasem ismerjük meg a szenvedést. Az is igaz, hogy ezen a világon a bűn következtében bármikor bajok, gondok és szenvedések részesei lehetünk. Ha megtanítjuk a gyerekeknek és a fiataloknak, hogy bátran nézzenek szembe ezekkel a bajokkal és terhekkel, ezzel egész életükre szólóan jót tehetünk velük, segíthetjük őket. Szeressük szívből a gyermekeket, de vigyázzunk, hogy ne tápláljuk bennük az önsajnálatot. Arra van szükségük, ami bátorítja és erősíti, nem pedig arra, ami elgyengíti őket.

Meg kell tanítanunk a gyermekeinknek, hogy bár a földi élet hadszíntér, Isten mindenkit arra hív és ahhoz ad erőt mindnyájunknak, hogy elviseljük a nehézségeket „mint jó vitézek”. Tanítsuk meg a gyermekeinket arra, hogy a jellem valódi próbája a terhek készséges hordozása, a kitartás, a szükséges munka elvégzése, még akkor is, ha nem jár érte földi elismerés és jutalom. (Nevelés, 295. o.)

Ellen White
Ellen White
Az ez évi, minden napra megfelelő szöveghez kiválasztott áhítati olvasmányok Ellen G. White terjedelmes írásaiból származnak, aki hetven éven át szolgált a körülötte élők lelki szükségleteinek kielégítésére. A keresztény élet alapelvei számára nem csupán írások vagy nyilvános beszédek tárgyát képezték, hanem saját életében is példát mutatott tizenéves lányként, fiatal nőként, anyaként, segítőkész szomszédként, közösségének kiemelkedő alakjaként és világutazóként. Ezen írások egyik különlegessége, amelyet különösen nagyra fogunk értékelni, hogy számos olyan válogatott kijelentés jelenik meg Ellen White tollából, amely eddig nem volt elérhető a jelenleg megjelent műveiben, mivel e könyv tartalma nagyrészt abból a több ezer E. G. White-cikkből származik, amelyek eredetileg olyan heti és havi folyóiratokban jelentek meg, mint a Youth's Instructor, a Review and Herald, a Signs of the Times stb.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor