Ne tedd meg az első lépést rossz irányba!

„Mint a ruhát, moly emészti meg őket, és mint a gyapjút, féreg emészti meg őket, de igazságom örökre megmarad, és szabadításom nemzetségről nemzetségre.” (Ésaiás könyve 51,7)

Találtam néhány holmit, amelyek először jónak látszottak, de amikor kivittem a világosságra és kiráztam őket, láthatóvá lett rajtuk a molyok pusztító munkája. Ha nem vizsgáltam volna meg alaposan, nem fedezem fel rajtuk a molyok okozta károsodást. A moly olyan kicsi, hogy alig lehet észrevenni, azonban létezésének nyomai felismerhetők a szőrméken és gyapjúruhákon, s a rongálás mutatja, hogy nem henyél, noha láthatatlanul és észrevétlenül dolgozik.

A molyok titkos, de pusztító munkája emlékeztet bennünket néhány emberre. Milyen gyakran okoztak nekünk fájdalmat azok megnyilvánulásai, akiktől jobbat reméltünk, de kinyilvánították valódi jellemüket, amely addig rejtve volt előttünk. Amikor a jellemet Isten Igéjének világossága elé tárjuk, az hasonló lehet a molyrágta ruhához: átvizsgálva lelepleződik a pusztítás, amely éveken át titokban folyt.

A molynak időre van szüksége a ruhák tönkretételéhez, és időbe telik az is, amíg egy gyermek vagy fiatal egyre könnyelműbbé válik, s görbe útjain is biztonságban érzi magát bűnös cselekedetében, amely rejtve marad az emberek szemei elől. Egy cselekedet – akár jó, akár rossz – még nem formálja át a jellemünket, azonban dédelgetett vágyaink, rendszeresen táplált gondolataink és szívünkben melengetett érzéseink előkészítik az utat a hasonló tettekhez. Vigyázz, ne tedd meg az első lépést a rossz irányba! Ha szívedben meg akarod vetni a tiszta és erényes élet alapját, s ehhez Istentől kérsz segítséget és erőt, akkor jellemed nem hasonlít majd a molyrágta ruhához, hanem erős és megingathatatlan lesz. (Youth’s Instructor, 1886. december 15.)

Ellen White
Ellen White
Az ez évi, minden napra megfelelő szöveghez kiválasztott áhítati olvasmányok Ellen G. White terjedelmes írásaiból származnak, aki hetven éven át szolgált a körülötte élők lelki szükségleteinek kielégítésére. A keresztény élet alapelvei számára nem csupán írások vagy nyilvános beszédek tárgyát képezték, hanem saját életében is példát mutatott tizenéves lányként, fiatal nőként, anyaként, segítőkész szomszédként, közösségének kiemelkedő alakjaként és világutazóként. Ezen írások egyik különlegessége, amelyet különösen nagyra fogunk értékelni, hogy számos olyan válogatott kijelentés jelenik meg Ellen White tollából, amely eddig nem volt elérhető a jelenleg megjelent műveiben, mivel e könyv tartalma nagyrészt abból a több ezer E. G. White-cikkből származik, amelyek eredetileg olyan heti és havi folyóiratokban jelentek meg, mint a Youth's Instructor, a Review and Herald, a Signs of the Times stb.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video