A gyermekek szeretik az édesanyjuk társaságát

„Gyermekei felkelnek, és boldognak nevezik őt, a férje is boldognak nevezi és dicséri őt.” (Példabeszédek könyve 31,28)

Otthonunk legyen a világ legkedvesebb helye a gyermekek számára, és az anya jelenléte legyen a legnagyobb vonzereje. A gyermekek lelkülete érzékeny, szeretettel teljes. Könnyen megnyerhetjük szívüket, elnyerhetjük tetszésüket – de könnyen boldogtalanokká is tehetjük őket.

A gyerekek kedvelik a társaságot, és ritkán szeretnek egyedül lenni. Szeretet és kedvesség után vágyakoznak. Azt gondolják, hogy amiben ők gyönyörködnek, édesanyjuknak is tetszik.

Ezért az édesanya ne küldje el magától gyermekeit azzal, hogy bosszantják őt, vagy zavarják kicsiny kívánságaikkal, hanem inkább gondoljon ki számukra valamilyen elfoglaltságot vagy könnyű munkát, hogy foglalkoztassa tevékeny elméjüket és kezeiket. Jó irányba befolyásolva érzéseiket és irányítva foglalatosságukat, elnyeri gyermekei bizalmát. Türelmes, vigyázó szeretettel a helyes irányba terelheti a gyerekek gondolatait, s elmélyítheti szép és vonzó jellemvonásaikat.

Az édesanya őrizkedjék a helytelen nevelési módszerektől: soha ne nevelje úgy a gyermekeit, hogy másokra legyenek utalva. Ne indítsa őket arra, hogy középpontnak gondolják magukat, s azt higgyék, mindennek körülöttük kell forognia. Vannak szülők, akik sok figyelmet és időt szánnak arra, hogy szórakoztassák gyermekeiket – azonban úgy kell nevelnünk a kicsinyeket, hogy képesek legyenek elfoglalni önmagukat, s így gyakorolják és fejlesszék találékonyságukat és ügyességüket. Ezáltal megtanulják, hogy megelégedjenek az egyszerű elfoglaltságokkal. Tanítsuk meg őket arra, hogy bátran viseljék el kisebb-nagyobb csalódásaikat és próbáikat. Találj ki és javasolj gyermekeidnek módokat, lehetőségeket, amelyek által megtanulják, hogy figyelmesek legyenek mások iránt. (The Ministry of Healing, 388–389. o.)

Isten Igéjében szép leírását találjuk a boldog otthonnak és az ilyen otthont irányító asszonynak: „Gyermekei felkelnek, és boldognak nevezik őt, a férje is boldognak nevezi és dicséri őt.” (The Health Reformer, 1887. december)

Ellen White
Ellen White
Az ez évi, minden napra megfelelő szöveghez kiválasztott áhítati olvasmányok Ellen G. White terjedelmes írásaiból származnak, aki hetven éven át szolgált a körülötte élők lelki szükségleteinek kielégítésére. A keresztény élet alapelvei számára nem csupán írások vagy nyilvános beszédek tárgyát képezték, hanem saját életében is példát mutatott tizenéves lányként, fiatal nőként, anyaként, segítőkész szomszédként, közösségének kiemelkedő alakjaként és világutazóként. Ezen írások egyik különlegessége, amelyet különösen nagyra fogunk értékelni, hogy számos olyan válogatott kijelentés jelenik meg Ellen White tollából, amely eddig nem volt elérhető a jelenleg megjelent műveiben, mivel e könyv tartalma nagyrészt abból a több ezer E. G. White-cikkből származik, amelyek eredetileg olyan heti és havi folyóiratokban jelentek meg, mint a Youth's Instructor, a Review and Herald, a Signs of the Times stb.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor