Az udvariasság kegyelmi ajándéka

„Legyetek mindnyájan egyértelműek, legyetek részvéttel egymás iránt, szeressétek egymást mint testvérek, legyetek irgalmasok, udvariasak!” (Péter apostol I. levele 3,8)

Pál apostol szilárdan kitartott alapelvei és kötelességei mellett. Nagy bátorsággal hirdette Jézus Krisztust, de sohasem viselkedett nyersen vagy udvariatlanul. Mindig kedvesen és figyelmesen fordult mások felé. Jellemének kiemelkedő vonása volt az udvariasság és előzékenység, s ennek köszönhetően a magasabb rangúak is szívesen látták.

Pál lelkesedett az igazságért, és bátran védelmezte Krisztust, azonban egész magatartását az udvariasság kegyelmi ajándéka hatotta át.

Bárhová ment, szíveket vonzott magához, s lelke összekapcsolódott testvérei lelkével. Amikor el kellett búcsúznia tőlük, szomorúak voltak, hiszen tudták, hogy többé nem látják az apostolt. Komolyan kérték, hogy maradjon velük. Pál így szólt hozzájuk: „Mit gondoltok, hogy sírtok és az én szívemet keserítitek?” (Ap csel 21,13) Együtt érző szíve összetört, amikor érezte, hogy testvérei bánkódnak miatta. Szerették Pált, és úgy érezték, nem tudják őt nélkülözni. Melyik keresztény nem csodálja Pál jellemét? Sziklaszilárdnak bizonyult az igazság védelmében, de barátai körében szeretetteljes és szelíd volt.

Krisztushoz azok hasonlítanak legjobban, akik kedvesek, könyörületesek és udvariasak. Isten határozott meggyőződést és erős jellemet munkált bennük, így semmi sem tántoríthatja el őket hitüktől, és nem térítheti el őket a kötelességeiktől.

A keresztény szelíd, csendes, nyugodt, és tekintettel van másokra. Boldogság tölti be szívét, nem teszi ingerlékennyé a betegség, nem zavarják meg a körülmények. Isten gyermekei sosem felejtik el, hogy jót cselekedjenek – önként teszik ezt, mert Isten átalakította a jellemüket. (Review and Herald, 1885. szeptember 8.)

Ellen White
Ellen White
Az ez évi, minden napra megfelelő szöveghez kiválasztott áhítati olvasmányok Ellen G. White terjedelmes írásaiból származnak, aki hetven éven át szolgált a körülötte élők lelki szükségleteinek kielégítésére. A keresztény élet alapelvei számára nem csupán írások vagy nyilvános beszédek tárgyát képezték, hanem saját életében is példát mutatott tizenéves lányként, fiatal nőként, anyaként, segítőkész szomszédként, közösségének kiemelkedő alakjaként és világutazóként. Ezen írások egyik különlegessége, amelyet különösen nagyra fogunk értékelni, hogy számos olyan válogatott kijelentés jelenik meg Ellen White tollából, amely eddig nem volt elérhető a jelenleg megjelent műveiben, mivel e könyv tartalma nagyrészt abból a több ezer E. G. White-cikkből származik, amelyek eredetileg olyan heti és havi folyóiratokban jelentek meg, mint a Youth's Instructor, a Review and Herald, a Signs of the Times stb.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor